Steeds meer werkzoekenden besluiten hun cv een beetje aan te dikken. Van de hiring managers heeft 58 procent een leugen gevonden op een cv, 33 procent ziet in deze tijd het aantal ‘cv-verfraaiingen’ toenemen.
Dat blijkt uit recent onderzoek van Careerbuilder, waarvoor ruim 2.000 Amerikaanse hiring managers en hr-medewerkers online zijn ondervraagd.
Reacties
De reacties op de ontdekte leugens en leugentjes wisselt overigens sterk. Van de werkgevers zegt ruim de helft dat ze de kandidaat meteen terzijde leggen als ze een onwaarheid zien op het cv, ongeacht welke het is. Zo’n 40 procent zegt echter dat het ervan afhangt waar de kandidaat niet de waarheid over vertelt, en nog eens 7 procent zegt bereid te zijn een leugentje door de vingers te zien als ze de kandidaat verder toch zien zitten.
De top-7
Volgens de ondervraagde werkgevers komen leugens het meest voor in de volgende 7 leugens categorieën:
- Overdreven vaardigheden (57%)
- Overdreven verantwoordelijkheden (55%)
- Niet kloppende data en lengtes van contracten (42%)
- Niet kloppende functietitels (34%)
- Niet behaalde opleidingen (33%)
- Niet kloppende voormalige werkgevers (26%)
- Niet kloppende waarderingen/prijzen (18%)
De leukste leugens
Gevraagd naar de meest opmerkelijke leugens die ze waren tegengekomen, kwamen de volgende antwoorden:
- Een kandidaat schreef werkervaring op, die in werkelijkheid van zijn vader was (vader en zoon hadden dezelfde voor- en achternaam)
- Een kandidaat claimde de assistent te zijn geweest van de premier van een ver land – een land dat geen eens een premier blijkt te hebben…
- Een kandidaat claimde een Olympische medaille te hebben gewonnen – een feit dat toch vrij makkelijk te checken is…
- Een kandidaat schreef dat hij uitgebreide ervaring had als bouw-opzichter. In werkelijkheid bleek hij die ervaring vooral te hebben opgedaan bij de bouw van zijn eigen hondenhok…
- Een kandidaat van 32 schreef op dat hij 25 jaar werkervaring had…
- Een kandidaat schreef de namen van zijn laatste drie werkgevers op. Bij navraag bleek hij bij de ene twee dagen te hebben gewerkt, bij de andere één dag, en bij de derde helemaal niet.
- Een kandidaat solliciteerde bij een werkgever die hem net daarvoor had ontslagen. Hij noemde het bedrijf wel bij zijn eerdere werkervaring, maar schreef op zijn cv op dat hij was ‘vertrokken’.
- Een kandidaat solliciteerde twee keer bij dezelfde werkgever voor dezelfde functie, maar wel met verschillende werkervaring beschreven op elk cv.
Waar wordt het meest gelogen?
De onderzoekers hebben ook vastgesteld in welke sectoren het meest gelogen werd op de cv’s. Dat leverde de volgende top-5 op:
- Finance (73%)
- Horeca (71%)
- IT (63%)
- Gezondheidszorg (63%)
- Retail (59%)
Foto via Flickr.com