Al lang niet meer zo weinig werklozen per vacature

Peter Boerman Op 21 augustus 2014
Gem. leestijd < 1 minuut 2108x gelezen
Deel dit artikel:
Al lang niet meer zo weinig werklozen per vacature

De krapte op de arbeidsmarkt begint weer toe te nemen: in jaren stonden er voor elke vacature niet zo weinig werklozen klaar. 

Het aantal werklozen per online vacature in juli 2014 staat op 5,9. Dit is het laagste cijfer sinds november 2012. Dat blijkt uit cijfers van vacaturedatabase Jobfeed, waarbij het aantal online vacatures werd gedeeld op de recente werkloosheidscijfers van het  UWV en het CBS.

Drie maanden op rij gedaald

Uit de CBS-cijfers blijkt dat het aantal werklozen al drie maanden op rij daalt. De afgelopen maanden zijn er meer mensen aan het werk gegaan. De werkloosheid nam in juli af met 12 duizend personen en kwam uit op 8,2 procent van de beroepsbevolking. Tegelijk neemt aan de andere kant het aantal vacatures weer toe. Zo meldde Jobfeed in het tweede kwartaal van 2014 al een stijging van 17 procent aan unieke vacatures ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Spanningsgraadmeter juli 2014 - Bron Jobfeed en CBS

Als het aantal vacatures en het aantal werklozen op elkaar worden gedeeld, ontstaat wat Jobfeed noemt een ‘spanningsgraadmeter’, die een maandelijkse ratio toont van het aantal werklozen per (ontdubbelde) online vacature. In de afgelopen 19 maanden blijkt deze spanningsgraad niet onder de 6 geweest. Augustus 2013 was het toppunt (of zo je wilt: dieptepunt), toen tegenover elke vacature 8,1 werklozen stonden. Sindsdien daalt de spanningsgraadmeter, wat duidt op een herstel van de arbeidsmarkt, aldus de onderzoekers: voor elke vacature zijn nu immers minder werklozen beschikbaar.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners