Algemene vacaturesites verliezen steeds meer aan belang

Peter Boerman Op 14 mei 2015
Gem. leestijd 2 min 2577x gelezen
Deel dit artikel:
Algemene vacaturesites verliezen steeds meer aan belang

Rond de eeuwwisseling leek het algemene jobboard nog dé toekomst van de arbeidsmarkt te gaan worden.

stand van wervenInmiddels is het belang ervan echter flink afgenomen. Ze zijn nu nog maar het op 6 na belangrijkste kanaal om mensen te werven, blijkt uit ‘De Stand van Werven‘, een onderzoek onder ruim 250 professionals in het werving- en selectievak. Vorig jaar stonden de algemene vacaturesites nog op plek 2.

Niche sites

LinkedIn, Google, social media, referral recruitment, allemaal worden ze tegenwoordig belangrijker gevonden om goede kandidaten te vinden. Al moet aan de andere kant ook gezegd worden dat algemene vacaturesites nog wel iets belangrijker worden geacht dan bijvoorbeeld niche jobboards, talentpools of talent sourcing.

Best effectief

De respondenten vinden algemene vacaturesites ook nog best effectief. Ongeveer 1 op de 16 aannames is te danken aan zo’n jobboard als Banenmatch, Monsterboard, NationaleVacaturebank, of Jobbird. Dat is weliswaar minder dan in 2014 (toen nog zo’n 1 op de 12 werknemers via een jobboard aan zijn baan kwam), maar het is nog steeds niet te onderschatten: alleen LinkedIn, interne doorstroom en referral recruitment leveren gemiddeld meer nieuwe medewerkers op.

Minder primaire keus

In de eerste internetgolf, rond de eeuwwisseling, waren jobboards de primaire keus van wie een nieuwe medewerker zocht. Adverteren via printvacatures verschoof naar online, en de ‘grote’ jobboards speelden daar het best op in. Inmiddels is de wereld behoorlijk veranderd, en vinden werkgever en werknemer elkaar op een heel andere manier. ‘Daarmee zijn jobboards steeds minder vaak een primaire keus van wervingsprofessionals’, aldus de opstellers van het onderzoek.

Gratis

Dat veel vacaturesites hun businessmodel hebben veranderd en nu zelfs gratis vacatureruimte aanbieden, heeft hen niet echt geholpen, zegt het onderzoeksrapport. ‘De meeste werkgevers zetten (gratis) jobboards nog wel in om de markt van actieve baanzoekers af te romen’. Maar in het huidige recruitmentlandschap is dat allang niet meer genoeg, zo blijkt dus uit dit onderzoek.

Maar goed, de vacaturesites zijn dus nog wel effectief, en daarom voegen de samenstellers nog wel toe: ‘Werkgevers doen er slim aan om jobboards niet uit de wervingsmix te halen.’

stand van wervenDe Stand van Werven 2015

Het onderzoek ‘De Stand van Werven 2015‘ is door Intelligence Group uitgevoerd in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en verschijnt op 12 mei. Aanvragen kan hier.

Doe mee aan de bootcamp

Weten hoe met jobboards toch de beste medewerkers voor uw organisatie te werven? Leer het op de eerste Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Update uw kennis en ga direct aan de slag voor uw eigen organisatie.

Of lees eerst verder:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners