Meer dan 6 op de 10 werknemers willen volgend jaar nieuwe baan

Peter Boerman Op 08 december 2015
Gem. leestijd < 1 minuut 1402x gelezen
Deel dit artikel:
Meer dan 6 op de 10 werknemers willen volgend jaar nieuwe baan

Liefst 61 procent van de Nederlandse werknemers zegt ‘waarschijnlijk’ volgend jaar een andere baan te zoeken. Vooral een beter salaris elders doet wonderen.

Zo noemt de helft van de werknemers een beter salaris bij een andere werkgever als pullfactor om over te stappen. Andere belangrijke factoren voor werknemers om van baan te wisselen, zijn een betere balans tussen werk- en privéleven (16%), loopbaanontwikkeling (10%), een betere bedrijfscultuur (10%), de relatie met de baas en/of andere collega’s (8%) en de geografische ligging (6%).

Dáár gaan ze

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. Van de door hen ondervraagde CFO’s en financieel directeuren is liefst tweederde bezorgd dat topwerknemers binnen de finance- en accountingafdeling het bedrijf verlaten.

Enkele tips

Enkele tips van de arbeidsbemiddelaar om goed personeel te behouden:

  • Communiceer open en duidelijk met je werknemers over hun verwachtingen, bezorgdheden en wensen.
  • Geef erkenning en waardering.
  • Bied een competitief en gepersonaliseerd beloningspakket aan met ook voldoende aandacht voor secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Bied incentives aan werknemers na afronding van een succesvol project of aan het einde van een succesvol jaar waarin ze hun doelen bereikt hebben.
  • Geef voldoende aandacht aan de carrièreplanning van je werknemers.
  • Promoot je ‘employer brand’ door regelmatig en consistent de missie, visie en waarden van het bedrijf te communiceren en te linken aan de bedrijfsactiviteiten.
  • Vraag feedback aan personeelsleden die al langer in dienst zijn over eventuele redenen waarvoor ze het bedrijf ooit zouden verlaten en verwerk deze informatie in je retentiestrategie.
  • Organiseer exitinterviews met vertrekkende werknemers zodat je voorkomt dat andere werknemers om soortgelijke redenen ontslag nemen.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners