Angst voor baanverlies maakt niet baanzoekend

Redactie Op 13 december 2012
Gem. leestijd 2 min 2031x gelezen
Deel dit artikel:

48% van de Nederlandse werknemers zegt niet actief op zoek te zijn naar een nieuwe baan, terwijl ze wel verwachten binnen een jaar hun baan te verliezen. Derknemers oriënteren zich pas wanneer ze hun baan dreigen te verliezen, zo blijkt uit analyses voor de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie.

45% die bang is baan te verliezen, zoekt niet actief

Van de mensen die bang zijn hun baan te verliezen is 9% helemaal niet actief op de arbeidsmarkt. 36% wacht af tot er iets interessant voorbijkomt, maar zijn daar niet actief naar op zoek (36%). Slechts 55 procent van de werknemers die verwachten binnen een jaar hun baan te verliezen zegt wel momenteel actief een nieuwe baan te zoeken.

Zorgmedewerkers meest bang hun baan te verliezen

De Nederlanders die bang zijn hun baan te verliezen werken vooral in een administratieve functie of in de branche gezondheidszorg.

Functie momenteel in werkzaam % Branche momenteel in werkzaam %
Administratief/secretarieel 11,1% Gezondheidszorg 12,1%
ICT/automatisering 5,8% Transport/logistiek/vervoer 7,6%
Verkoop/sales/commercieel 5,7% Onderwijs en wetenschap 7,5%
Verpleging/verzorging 5,4% Handel/retail/winkel 7,1%
Onderwijs opleiding geven 4,9% Financiële sector/ verzekeringswezen 5,1%

Helft oriënteert zich als ze hun baan al (bijna) kwijt zijn

Van de Nederlanders die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, zegt de helft (48%) zich te oriënteren op andere werkgevers als ze hun baan dreigen te verliezen, of als ze geen baan meer hebben. “Veel werknemers komen in actie, als ze al (bijna) zonder werk zitten. Vaak zien we dat mensen die bang zijn om hun baan te verliezen uit angst niet durven te solliciteren, omdat ze bang zijn om juist daardoor hun baan te verliezen.” Aldus Geert-Jan Waasdorp, van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. “De kans om een baan te vinden is echter groter door te solliciteren vanuit een bestaande baan. Solliciteren zonder baan verkleint namelijk je kansen op de arbeidsmarkt.”

Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie

Van woensdag 6 tot en met vrijdag 8 februari 2013 organiseert de Academie voor de zesde keer de Wintercourse Arbeidsmarktcommunicatie. Tijdens deze 2,5 daagse bijeenkomst ontdekt u hoe u als werkgever het heft in handen kunt nemen in de strijd om de beste kandidaten.

Technische verantwoording

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 afgenomen wordt onder ongeveer 4.000 unieke respondenten per kwartaal door Intelligence Group. Bovengenoemde cijfers zijn afkomstig uit het AGO van 2011 t/m het derde kwartaal van 2012, bestaande uit 30.581 respondenten.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners