Het is weer gekkenhuis op de arbeidsmarkt voor IT’ers

Peter Boerman Op 15 mei 2016
Gem. leestijd 2 min 4792x gelezen
Deel dit artikel:
Het is weer gekkenhuis op de arbeidsmarkt voor IT’ers

De arbeidsmarkt voor IT’ers is opnieuw volledig uit balans, net als 10 jaar geleden. Voor elke starter op de arbeidsmarkt staan 13 vacatures open.

In alle segmenten waar hoogopgeleide IT’ers worden gezocht, neemt de vraag toe en het aanbod van talent dat daadwerkelijk van baan wisselt af, blijkt uit het vandaag gepresenteerde rapport ‘IT labour Market 2016 Netherlands’ dat Sterksen en Intelligence Group voor het derde jaar op rij presenteren. De disbalans is het grootst in de Randstad en in Noord-Brabant. Waar voor elke startende IT-professional 13 vacatures openstaan, is dit voor mensen met ervaring overigens nauwelijks minder: tegenover elke mid-career professional op de markt staan gemiddeld 12 vacatures.

>> Meteen naar het onderzoek

Waar zijn de IT’ers?

Enkele andere opvallende conclusies in het onderzoek:

 • De Nederlandse arbeidsmarkt telt 371.000 IT-professionals;
 • Het aanbod actieve IT-professionals is met 13% gedaald ten opzichte van 2014
 • Het totaal is nu 40.000 personen;
 • Jong en mid-career talent wisselt minder van baan in vergelijking met 2014. De mobiliteit onder seniors is daarentegen toegenomen;
 • Het aantal vacatures voor IT-professionals is in 2015 met 28% gegroeid in vergelijking met 2014;
 • De snelst groeide relevante IT-disciplines zijn Java-programmeurs (+73%), IT-security specialisten (+64%) en Informatie Analisten (+59%);
 • 29% van de IT-professionals wordt elke maand benaderd door een recruiter; Tegelijkertijd worden 106.000 IT-professionals nooit benaderd;
 • Salaris is de belangrijkste reden voor IT-professionals om van baan te veranderen.
 • Thuiswerken wordt gezien als de belangrijkste arbeidsvoorwaarde;
 • De verschillende voorkeuren en manieren om IT-professionals te benaderen, verschillen sterk naar ervaringsniveau;
 • Google is de favoriete werkgever voor IT-professionals;
 • KPN, ING en Sogeti zijn in Nederland de grootste vragers naar IT-professionals.

Van LinkedIn af

“IT-professionals zijn zeer gewild, vooral de groep tot 35 jaar”, concludeert Geert-Jan Waasdorp, die als directeur Intelligence Group bij het onderzoek betrokken was. “Deze groep wordt zoveel benaderd dat zij zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Ze worden minder mobiel, gaan van LinkedIn af, reageren niet meer op recruiters. Tegelijkertijd investeren werkgevers in behoud, zodat IT-professionals langer blijven.”

Niet hopeloos

Wie zelf op zoek is naar IT’ers hoeft desondanks niet hopeloos te zijn, constateert Waasdorp ook. “In bepaalde regio’s, op de campus, en op de internationale arbeidsmarkt zijn nog best mensen te werven. Ook onder senioren zijn nog zeker goede IT’ers te werven. Deze alternatieven maken dat werkgevers nog niet massaal extra salaris aan het betalen zijn.”

>> Naar het onderzoek

Foto via Flickr.com

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners