Arbeidsmarktkansen gaan ook hypotheekkans bepalen

Peter Boerman Op 08 september 2015
Gem. leestijd 2 min 1144x gelezen
Deel dit artikel:
Arbeidsmarktkansen gaan ook hypotheekkans bepalen

De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek starten een project waarbij ze niet alleen meer naar het arbeidsverleden van een aanvrager kijken, maar vooral naar zijn of haar kansen in de toekomst.

Het gezamenlijk project moet de hypotheekverstrekking aan zzp’ers, flexwerkers, uitzendkrachten en freelancers vlot trekken. Zij komen nu vaak niet in aanmerking voor een hypotheek, omdat ze geen vaste aanstelling hebben. Mark de Rijke, directeur Business Development bij De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek: ‘Doordat de Nederlandse arbeidsmarkt verandert, vallen steeds meer jonge, goed opgeleide professionals niet meer binnen de standaardkaders . Terwijl volgens ons iemand met goede perspectieven op de arbeidsmarkt juist een prima klant is om een hypotheek aan te verstrekken. Hypotheekverstrekkers hebben meer zekerheid als ze kunnen sturen op verdiencapaciteit en arbeidsmarktkansen in de toekomst.’

Daadwerkelijke risico berekenen

De financieel adviseurs gebruiken voor het project data van Intelligence Group. Ben Rogmans, partner van deze Rotterdamse arbeidsmarktonderzoeker: ‘Gezien alle veranderingen op de arbeidsmarkt neemt de voorspellende waarde van het arbeidsverleden af. Dat iemand de afgelopen drie jaar een vast contract had, biedt geen zekerheid meer voor de toekomst. Daardoor ontstaat een kloof tussen het ingeschatte risico en het daadwerkelijk risico voor hypotheekverstrekkers. Terwijl het goed mogelijk is om op basis van goede onderzoeken de arbeidsmarktkansen voor de komende vijf jaar te berekenen.’

Online test

De basis van het project is de door Intelligence Group ontwikkelde test www.arbeidsmarktkansen.nl. Met de test, de zogenaamde arbeidsmarktscan, worden voor elk individu de kansen op de arbeidsmarkt berekend, inclusief een indicatie van hoe groot de kans is dat iemand de komende vijf jaar langdurig werkloos wordt. De initiatiefnemers gaan het komend half jaar onderzoeken of de voorspellende waarde van deze tool minstens gelijkwaardig is aan de voorspellende waarde van het ‘drie jaar terugkijken’.

Op de voet gevolgd

Partijen als Autoriteit Financiële Markten (AFM), Vereniging Eigen Huis (VEH), Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn geïnformeerd over deze tool en zij volgen met belangstelling de ontwikkelingen rond deze pilot. Geldverstrekkers Obvion en Florius werken samen met adviseurs van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek om de test te valideren.

foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners