Automatisch betere vacatureteksten, dankzij de VacatureVerbeteraar

Peter Boerman Op 23 juni 2016
Gem. leestijd 2 min 2402x gelezen
Deel dit artikel:
Automatisch betere vacatureteksten, dankzij de VacatureVerbeteraar

Je vacatureteksten automatisch matchen met de wensen van werkzoekenden? Dat kan nu, met de “Vacatureverbeteraar”.

Initiatiefnemers Jobdigger en Intelligence Group spreken van een “wereldprimeur” en lanceren hun samen ontwikkelde instrument dan ook “met gepaste trots”. Door een vacaturetekst te uploaden bij de VacatureVerbeteraar, krijgt een werkgever of recruiter binnen enkele tellen uitsluitsel over in hoeverre de tekst aansluit bij de drivers en arbeidsvoorwaardelijke wensen van de doelgroep.

Maximaal 5 sterren

Vacatures kunnen maximaal 5 sterren krijgen. In dat geval sluit het aanbod van de werkgever optimaal aan bij de behoeftes van het gezochte talent. Volgens de initiatiefnemers zijn vacatureteksten die niet goed aansluiten bij de wensen van de doelgroep een belangrijke reden waarom werkgevers moeite hebben vacatures ingevuld te krijgen.

vacatureverbeteraar

Grote prioriteit voor 2016

De belangrijkste redenen dat er weinig aandacht is voor vacatureteksten, zijn onder meer het gebrek aan tijd (65%), prioriteit (53%) en creativiteit (53%), blijkt uit De Stand van Werven 2016. Betere vacatureteksten schrijven kwam in dit onderzoek als een van de grootste prioriteiten voor recruiters naar boven.

Knelpunten opgelost

Intelligence Group en Jobdigger stellen dat de VacatureVerbeteraar de ervaren knelpunten in één keer oplost. “Doordat je binnen enkele tellen inzicht krijgt in de goede punten, maar ook in de verbeterpunten van een vacaturetekst”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group. “Hierdoor wordt de kans op een goede match en een goede conversie groter.”

vacatureverbeteraar

Structureel betere arbeidsmarkt

“Iedereen kan nu zijn vacaturetekst verbeteren”, stelt Waasdorp. “Hiermee leveren we een kleine, maar belangrijke, bijdrage aan een structureel betere Nederlandse arbeidsmarkt, die een wereldwijde primeur heeft met dit instrument.”

Algoritmes trainen

Over een periode van een jaar hebben ruim 10 personen aan het instrument gewerkt, van econometristen, programmeurs tot en met de webdesigners van 7U. “Aanvankelijk wilden we in februari al live gaan”, zegt Erik Leerkes, een van de oprichters van Jobdigger, “De teksten van de uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus in Nederland waren echter van zo’n niveau dat we bijna 1.000 uur extra moesten steken in het trainen van de algoritmes. Met een steeds flexibeler arbeidsmarkt is het dus essentieel dat hier al een eerste verbeterslag begint.”

Zelf betere teksten schrijven?

Foto boven via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners