Banken nu echt uit de gratie als werkgever

Redactie Op 12 februari 2019
Gem. leestijd 3 min 799x gelezen
Deel dit artikel:
Banken nu echt uit de gratie als werkgever

De drie grote banken zijn behoorlijk gedaald in populariteit onder werkzoekenden. ING staat (nog net) in de top-10, terwijl Rabobank en ABN Amro zelfs helemaal niet meer voorkomen bij de 10 meest gewilde werkgevers.

De banken worden onder meer verstoten door Shell, die in 2018 tot meest favoriete werkgever van Nederland verkozen is. Dit nadat de Rijksoverheid daarvoor twee jaar op rij de favoriete werkgever was. De Rijksoverheid staat nu op de tweede plaats, gevolgd door de Politie, KLM en Defensie.

De grootste dalers

ING is ook meteen de grootste daler in de top-10. Rabobank en ABN Amro hebben hun top-10-notering zelfs helemaal moeten afstaan, ten faveure van de NS en hightechbedrijf ASML. Dit blijkt uit de recentste resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) onder de Nederlandse beroepsbevolking, ondervraagd in 2018. De daling van met name de Rabobank is opvallend. De bank was in 2011 zelf immers nog de meest gewilde werkgever van Nederland.

De top 10 favoriete werkgevers:

Werkgever 2018 2017 2016
Shell 1 2 2
Rijksoverheid 2 1 1
Politie 3 4 9
KLM 4 5 6
Defensie 5 7 11
Philips 6 8 4
Nederlandse Spoorwegen 7 13 16
Belastingdienst 8 9 7
ING 9 6 8
ASML 10 14 24

>> Download hier de top-25.

Shell op nummer 1

‘Shell laat zien dat ze op de arbeidsmarkt nog steeds een top of mind-positie hebben’, aldus Gijs de Haas van Dorsser, managing director van Intelligence Group. ‘Ook bij vrouwen is het bedrijf steeds populairder geworden, mede dankzij gerichte arbeidsmarktcampagnes. Een strategische employer branding heeft veel invloed op de voorkeurspositie op de arbeidsmarkt.’

‘Shell wordt ook bij vrouwen steeds populairder, mede dankzij gerichte arbeidsmarktcampagnes’

Shell staat al jaren in de top en heeft in 2018 het stokje voor de eerste plaats overgenomen van de Rijksoverheid. Marloes Michon, Directeur HR van Shell Nederland, is blij met de eerste plek: ‘Wat leuk dat we dit jaar op de eerste plek staan van favoriete werkgever. Wellicht dat het komt doordat steeds duidelijker wordt op welke manier Shell bijdraagt en verder wil bijdragen aan de energietransitie. Maar het kan ook komen door de verschillende campagnes die we voeren die laten zien dat Shell behalve een belangrijke speler in de energietransitie, ook gewoon een leuk bedrijf is om te werken, met prettige internationale collega’s en een dynamische innovatieve werkcultuur.’

Aantal verschuivingen te zien

Binnen de top-10 zijn er in het afgelopen jaar een aantal verschuivingen te zien. De meeste bedrijven in de top-10 zijn gestegen en ook de overheid doet het nog steeds goed. Daarnaast zijn de Nederlandse Spoorwegen en ASML afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid, zij zijn de nieuwkomers in de top 10. In 2018 lanceerde de NS een nieuwe arbeidsmarktcampagne: ‘De reis van morgen begint bij jou’.

Banken dalen in de lijst

De daling van de populariteit van de drie grote banken is opvallend groot. Zo stond Rabobank, na de nummer-1-positie in 2011, ook de laatste jaren nog steevast op een derde of vierde plek. Maar is de bank is nu gedaald naar plek 13. Onder IT’ers blijft ING overigens de meest favoriete bank om voor te werken. Door alle digitale ontwikkelingen worden banken steeds meer IT-bedrijven. Andere populaire bedrijven voor IT’ers zijn Philips, Google, de Rijksoverheid en de Politie.

Door alle digitale ontwikkelingen worden banken steeds meer IT-bedrijven

Nieuwkomers in de top-25

We zien ook een aantal nieuwe werkgevers die de top-25 binnenkomen. Zo heeft Nike een grote sprong vooruit gemaakt (+58) en eindigt in 2018 op plek 18. Daarnaast zijn ook DSM (+25), het Ministerie van Veiligheid en Justitie (+24), Heineken (+15), Schiphol (+14) en Coolblue (+2) in populariteit gestegen het afgelopen jaar en nieuw in de top-25. LUMC, Gemeente Amsterdam, Brandweer, UWV, Jumbo en Apple vielen daardoor uit de lijst.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners