Banken uit de gratie bij financiële starters

Redactie Op 07 december 2010
Gem. leestijd 2 min 2938x gelezen
Deel dit artikel:

Banken uit de gratie bij financiële startersVacatures en stages hebben ze genoeg. Toch moeten veel financiële starters nog niets hebben van de banken. Grote consultancy organisaties zoals Accenture en PwC oefenen een grote aantrekkingskracht uit op jonge financiële professionals blijkt uit onderzoek door Intelligence Group.

Vacatures genoeg bij de banken

Wie op de website van ING in Nederland kijkt, ziet dat daar 360 vacatures openstaan. Bij ABN Amro, dat vanwege de integratie met Fortis een personeelsstop kende en lange tijd alleen nog maar plek had voor stagiaires, zijn het er 71. En wie Utrecht intikt op de site van Rabobank Nederland, krijgt 94 vacatures voorgeschoteld.

Liever consultant

Vraag is alleen of de banken die vacatures nu wel zo makkelijk gevuld krijgen. Wie een studie als econometrie, financieel management, bedrijfskunde of accountancy heeft gedaan, wordt namelijk liever adviseur of consultant dan bankier. Dat blijkt uit onderzoek naar de wensen van financiële starters van Intelligence Group, een adviesbureau in arbeidsmarktcommunicatie.

Top 10

De top 10 van favoriete werkgevers voor financiële starters ziet er zo uit:

  1. Rabobank
  2. ING
  3. Het Rijk
  4. Shell
  5. Belastingdienst
  6. ABN Amro
  7. McKinsey
  8. Ministerie van Financiën
  9. Google
  10. Philips

ABN Amro voelt de meeste pijn

Als er wordt gekeken naar de favoriete werkgevers van financiële starters dan prijkt Rabobank wel boven aan de lijst (zie kader). De plussen van Rabobank zijn bekend. Voor het hoogste startsalaris hoef je bij de Rabobank niet aan te kloppen, maar de coöperatieve bank biedt wel uitstekende arbeidsvoorwaarden en weet een grote betrokkenheid onder werknemers te creëren. Dat ING zo hoog scoort komt waarschijnlijk doordat de rust rondom de bankverzekeraar, na het rondje staatssteun, enigszins is teruggekeerd. Opvallend in de lijst van favoriete werkgevers is de lage notering van ABN Amro, hoewel deze wel klimt van plaats 15 in 2009 naar 6 in 2010. ABN lijkt van de Nederlandse banken nog steeds de meeste pijn te voelen van de economische crisis, het gesteggel over bonussen en alle ophef rondom de staatssteun.

Mensen die al bij een bank werken, hebben het daar wel nog naar hun zin. Behalve dat ze nog steeds gemotiveerd zijn, helpen ze graag mee aan de wederopbouw van de Nederlandse financiële sector. Vaak zijn dat wel de mensen met erg specifieke functies als ‘creditriskmanager’ of zakenbankier.

Alternatieve werkgevers in trek

Men gaat liever bij het Rijk (op plek drie) of bij de Belastingdienst (op vijf) aan de slag, dan dat men bij ABN Amro gaat werken. De overheid wordt ook nog als een heel veilige werkgever gezien. Al zal dat waarschijnlijk niet zo lang meer zijn, zeker nu het kabinet Rutte allerlei bezuinigingen heeft aangekondigd, waar ook het Rijk en de Belastingdienst niet aan zullen ontkomen.

Bron: De Pers

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners