Basisscholen beginnen tekort aan personeel nu hard te voelen

Peter Boerman Op 23 mei 2018
Gem. leestijd 2 min 390x gelezen
Deel dit artikel:
Basisscholen beginnen tekort aan personeel nu hard te voelen

Veel grootschalige wervingscampagnes zien we er nog niet, maar ook in het basisonderwijs is het tekort aan (goed) personeel steeds beter merkbaar.

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal vacatures voor juffen en meesters op de basisscholen ten opzichte van een jaar eerder gestegen met maar liefst 37 procent. Deze stijging is veel hoger dan die van het aantal vacatures op middelbare scholen (+11%) en het mbo (+15%).

Veel onvervulde vacatures

Basisscholen slagen er ook veel minder in om openstaande vacatures te vervullen. Waar vorig jaar 16 procent van de vacatures na 3 maanden nog niet vervuld was, is dat dit schooljaar opgelopen naar 22 procent. Ter vergelijking: op middelbare scholen is 7 procent van de vacatures na 3 maanden niet vervuld, in het mbo is dat 8 procent.

Dit schooljaar is 22% van de vacatures na 3 maanden nog niet vervuld

Niet de juiste ervaring

Scholen geven ook aan dat 7 op de 10 vervulde vacatures moeilijk vervulbaar waren; vorig jaar was dit de helft van de vervulde vacatures. Bij meer dan de helft van de moeilijk vervulbare vacatures zijn er te weinig kandidaten. Verder geeft een kwart van de scholen aan dat de kandidaten niet de juiste ervaring hebben. Dit blijkt uit de arbeidsmarktbarometer van Ecorys en Dialogic, in opdracht van het ministerie van OCW.

Meer vaste dienstverbanden

De krapte in het po is ook te merken aan het aantal aangeboden vaste dienstverbanden. Vorig jaar startte 7 procent van de nieuwe leraren met een vast dienstverband; in de eerste twee kwartalen van dit schooljaar is dit opgelopen van 9 naar 13 procent. Waarschijnlijk proberen scholen met het aanbod van een vast dienstverband juffen en meesters voor langere tijd aan zich te binden.

De Onderwijsinspectie waarschuwde vorige maand dat het Nederlands onderwijs ‘afglijdt’

‘Het grootste zorgenkind’

De Onderwijsinspectie kwam vorige maand met een rapport met de waarschuwing dat het Nederlands onderwijs ‘afglijdt’. Het lerarentekort wordt daarvoor als een van de belangrijkste oorzaken geschetst. Niet voor niets noemt Algemene Onderwijsbond AOb het primair onderwijs dan ook wel ‘het grootste zorgenkind’.

Meer dan een kwart wil er ook nog eens weg

Uit onderzoek van de AOb bleek eerder dit jaar al dat het personeelstekort in het basisonderwijs in vrijwel het hele land nijpend begint te worden. Deeltijders in deze sector blijken relatief ook het minst bereid meer uren te gaan werken als de situatie daarom vraagt, en ook doorwerken na het pensioen zien slechts weinigen zitten. Daarbovenop komt dat van de ervaren 35-plussers meer dan een kwart de sector uit wil, terwijl de overstap naar het basisonderwijs juist maar mondjesmaat voorkomt.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners