Bedrijven die solliciteren bij ict-talent, in plaats van andersom? Nieuw platform maakt het mogelijk

Peter Boerman Op 21 januari 2019
Gem. leestijd 3 min 883x gelezen
Deel dit artikel:
Bedrijven die solliciteren bij ict-talent, in plaats van andersom? Nieuw platform maakt het mogelijk

Op 4 februari gaat ook in Amsterdam talent.io van start, het platform waar bedrijven bij gepreselecteerde ict-developers kunnen solliciteren, in plaats van andersom.

De introductie in Nederland is de vierde voor het platform, nadat eerder al voet werd gezet in Duitsland, Frankrijk en Engeland. ‘Reverse recruitment‘ noemen ze zelf hun eigen model. Talent.io biedt wekelijks een kwalitatieve selectie van profielen van ruim 200 tech-professionals die actief op zoek zijn naar een nieuwe functie: van softwareontwikkelaars tot datawetenschappers, productmanagers en vele andere technische functies. Tot nu toe hebben meer dan 150.000 professionals het platform wereldwijd gebruikt. Aan bedrijven vervolgens om bij die professionals te ‘solliciteren’.

‘Eisen zijn veranderd’

“De eisen van organisaties op zoek naar talent en de eisen van talenten die op zoek zijn naar een aansprekende werkgever, zijn de afgelopen jaren drastisch veranderd. Met name in de technologiebranche”, aldus Flip van Eijndhoven, algemeen directeur van talent.io Nederland: “Er was tot nu toe geen platform in Nederland dat aan deze nieuwe eisen voldoet. Met onze start in Nederland is dit nu veranderd. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheid om het enorme groeipotentieel in deze markt te realiseren.”

Vier jaar geleden verscheen talent.io voor het eerst op de HR-tech-markt. Via het concept van reverse recruitment kunnen werkgevers sindsdien solliciteren naar werkzoekenden die passen bij de profielen die zij nodig hebben om hun teams te versterken. Het garandeert een hoge kwaliteit van sollicitanten in de wervingspijplijn. Dat bereikt namelijk gericht personen met een passend profiel. Voor werkzoekenden neemt het de noodzaak weg om meerdere keren persoonlijk voor een aantal potentiële banen te solliciteren.

De responsratio bedraagt 98%

Momenteel doen al meer dan 3.000 bedrijven zaken via het platform. Als zij filteren op ervaring en specifieke technische vaardigheden, kunnen ze vervolgens rechtstreeks contact opnemen met potentiële werknemers en hen uitnodigen aan het sollicitatieproces van het bedrijf deel te nemen. De responsratio bedraagt 98%, aldus talent.io.

Momenteel melden zich elke maand zo’n 5.000 nieuwe techprofessionals bij het platform aan

Momenteel melden elke maand zich – naar eigen zeggen – zo’n 5.000 nieuwe techprofessionals bij het platform aan. Zo’n 400 kandidaten worden elke maand ‘goedgekeurd’ en zichtbaar gemaakt op het podium. De gemiddelde tijd per geslaagde sollicitatie zou op die manier zo’n 20 dagen zijn. Het in 2015 opgerichte bedrijf telt inmiddels zelf overigens ook al zo’n 100 werknemers. En nu dus ook een paar in Amsterdam.

‘In IT is frustratie het grootst’

Dat er niet wordt gewerkt met ‘traditionele vacatures’ schept volgens Van Eijndhoven ‘denken in mogelijkheden. Voor de werkzoekende wordt het proces snel en simpel. Dit past precies bij de vraag in de huidige maatschappij.’ De keuze voor de IT-branche vindt hij niet meer dan logisch. ‘Dit is voor ons de grootste markt met de meeste vraag. De schaarste aan beschikbaar talent is er groot. Bovendien is in deze branche de frustratie met de traditionele manier van werving het grootst.’

‘Ik denk dat straks 30% van de techindustrie op deze manier een nieuwe baan gaat vinden’

Van Eijndhoven verwacht dat ‘reverse recruitment’ in 2019 ‘een vogelvlucht’ zal nemen. ‘Ik denk dat straks 30% van de techindustrie op deze manier een nieuwe baan gaat vinden.’ Andere branches dan de IT ziet hij overigens niet zo snel in het verschiet. ‘Op dit moment hebben we eerst ook nog een lange weg te gaan. We moeten meestal nog uitleggen dat we echt iets heel ánders doen!’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners