België versus Nederland: de 5 grootste verschillen in de candidate experience

Redactie Op 07 december 2018 Gem. leestijd 2 min1642x gelezen
Deel dit artikel:
België versus Nederland: de 5 grootste verschillen in de candidate experience

Wat verwachten Belgische kandidaten in een sollicitatieproces? Het blijkt heel anders dan wat de Nederlandse sollicitant verwacht. 5 opvallende verschillen uitgelicht.

Nederlanders en Belgen, vaak lijken ze op elkaar. Maar tegelijk zijn de verschillen ook groot. Dat blijkt bijvoorbeeld alleen al uit wat kandidaten in België verwachten tijdens een werving- en selectieproces verwachten. Uit de Global Talent Acquisition Monitor (GTAM), een onderzoek van Intelligence Group naar de Europese arbeidsmarkt in 28 landen, komen in elk geval al 5 opvallende verschillen in candidate experience naar voren.

#1. Belgen horen liever advies dan het waarom na een afwijzing

Een afwijzing op een sollicitatie is nooit leuk, maar een goede candidate experience kan het leed verzachten. Belgen (23%) zeggen vaker dan Nederlanders (19%) dat ze het belangrijk vinden om advies te ontvangen over hoe ze het de volgende keer beter kunnen doen. Maar ze vinden het aan de andere kant minder belangrijk dan Nederlanders om te weten waarom ze afgewezen zijn (36 vs 43%).

#2. Ze ontmoeten graag hun collega’s…

Als je vraagt aan Belgen of ze hun team willen ontmoeten tijdens hun sollicitatie, dan zegt 17% dit belangrijk te vinden. Nederlanders hebben veel minder behoefte om hun toekomstige collega’s te ontmoeten: hier vindt maar 10% dit belangrijk. Daarnaast vindt de gemiddelde Belg het ook belangrijker dan de Nederlander om zijn of haar toekomstig leidinggevende te ontmoeten.

#3. … Maar vinden communicatie op gelijke basis minder belangrijk

Het recruitmentproces is niet alleen voor de werkgever een manier om te zien of de kandidaat geschikt is, maar ook voor de kandidaat om te zien of het bedrijf bij hem past. Belgen vinden het echter minder belangrijk (22%) dan Nederlanders (29%) dat het gesprek ook echt van twee kanten komt. Een gelijke interactie tussen de werkgever en de kandidaat vinden Belgen dus minder belangrijk.

#4. Een goede voorbereiding is wel weer belangrijk

Als je personeel gaat werven in België is het handig om te weten dat Belgen (12%) meer waarde hechten aan een goede voorbereiding dan Nederlanders (9%). Degene die het sollicitatiegesprek leidt, heeft zich dan ook het liefst goed verdiept in de brief en cv van de kandidaat en weet goed wat de baan inhoudt.

#5. En ze willen ook best snel schakelen

Zowel Nederlanders als Belgen verwachten gemiddeld 2,7 gesprekken nodig te hebben in een procedure. Belgische kandidaten verwachten gemiddeld bovendien, net als hun Nederlandse lotgenoten, dat een sollicitatieproces 3,7 weken duurt. Maar er is wel een opmerkelijk verschil: gaat het om het belang dat ze hieraan hechten in de candidate experience, dan staat een vlotte afhandeling voor Belgen toch net iets lager dan bij de Nederlanders.

belgië europaMeer weten over de internationale arbeidsmarkt?

Meer weten over slimmer werven in Europa? Download dan nu de whitepaper ‘Candidate Experience in Europa’. Dan leer je bijvoorbeeld ook waarom je in Spanje best na kantoortijd met een kandidaat kunt afspreken, en dat in Duitsland 30 dagen voor een procedure helemaal niet ongewoon is.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
BRANDMANNEN           Recruitment Marketing
Brockmeyer
Bullhorn
Carerix
Compagnon
DPG Recruitment
Indeed
Intelligence Group
Monsterboard
Mysolution
Otys Recruiting Technology
Talmark

Meld je aan voor de livestream van Werf& Live

Donderdag 1 oktober vindt de 5-jarige jubileumeditie plaats van Werf& Live. Dit jaar is het event hybride en kun je de livestream volgen. Met sprekers van o.a. Facebook, Jumbo, Alliander, Action en Indeed. Ook goeroe Dr. John Sullivan en kitesurfer Willem Hooft zijn van de partij.

Meld je nu aan en volg het event over impactvolle arbeidsmarktcommunicatie en recruitment vanaf kantoor of thuis of koop een van de laatste tickets om er offline bij te zijn.