Benieuwd naar je eigen stereotypes? Voer eens een gesprek in het donker

Peter Boerman Op 25 mei 2015
Gem. leestijd 2 min 2020x gelezen
Deel dit artikel:
Benieuwd naar je eigen stereotypes? Voer eens een gesprek in het donker

Een selectiegesprek voeren in het donker? Het is een methode die weinig recruiters in het dagelijks leven zullen gebruiken, maar nu krijgen ze dan toch de kans.

Op 5 juni vindt in poppodium Victorie in Alkmaar een evenement plaats waarbij sollicitanten en recruiters een gesprek kunnen houden zonder dat ze elkaar kunnen zien.

Selecteren zonder vooroordelen

Het evenement is onderdeel van de campagne Selecteren zonder vooroordelen, een initiatief van Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord.

vooroordeel vrij

Beter bedrijfsresultaat

De campagne is bedoeld om onbewuste vooroordelen tijdens sollicitatieprocedures onder de aandacht te brengen. Naast de sollicitatiegesprekken in het donker zijn er ook trainingen voor recruiters, waarin ze kunnen leren om te gaan met hun eigen stereotypes en vooroordelen. Die (gratis) training vindt 5 juni plaats, maar ook op verzoek, op andere locaties, op andere data. ‘Want als kandidaten enkel op competenties worden beoordeeld, levert dat uiteindelijk een beter bedrijfsresultaat op’, stelt Luc Hofmans, directeur van het Art 1.-Bureau.

Nederland Vooroordeelvrij

Het evenement in Alkmaar op 5 juni geldt als aftrap van het bredere platform Nederland Vooroordeelvrij, waarop alle ‘vooroordeelvrije initiatieven’ in Nederland verzameld gaan worden. Werkgevers die deelnemen aan de training Selecteren zonder vooroordelen en zich regelmatig laten toetsen op hun aannameprocedure, kunnen zich hier profileren als maatschappelijk verantwoorde ondernemer, aldus Luc Hofmans: ‘In een tweejaarlijkse onderzoeksmonitor die we samen met de Leidse faculteit Sociale Psychologie opstellen, volgen we de vorderingen van de ondernemers op gelijke kansen – op een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de samenleving.’

nederland vooroordeelvrij

Inschrijvingen nog welkom

Het kan ongetwijfeld een interessant experiment zijn, dat solliciteren in het donker. Zou het echt andere kandidaten opleveren? En hoe meet je dat dan precies? Voorlopig is het animo echter nog wel beperkt. Onder ‘Deelnemende vacatures’ staat er op de site slechts 1 vermeld: de functie van Stagiair(e) Marketing & PR bij – jawel – poppodium De Victorie zelf. Maar goed, je eigen vacature aanmelden is dus nog mogelijk. En voor je het weet, voer ook jij je volgende recruitmentgesprek zonder dat je je kandidaat in de ogen kunt kijken. Spannend….!

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners