Besparen zonder ontslag

Redactie Op 19 mei 2009
Gem. leestijd 2 min 2650x gelezen
Deel dit artikel:

Nu Nederland al een tijd in een recessie zit beginnen veel organisaties de gevolgen te voelen. Hoewel zo’n 60% van de bedrijven zegt geen last te hebben van de financiële crisis geeft twee derde van de bedrijven aan maatregelen te nemen om zich te wapenen tegen de gevolgen ervan. Vroeger zette men gewoon een deel van het personeel op straat, maar in deze crisis zoeken werkgevers andere oplossingen.

Moderne crisismaatregelen

Bedrijven zijn tegenwoordig huiverig om hun vaste personeel op straat te zetten. Het lijkt er op dat de krapte op de arbeidsmarkt nog vers in de gedachten ligt; wie nu personeel afstoot heeft, wanneer de economie weer aantrekt, alleen maar meer moeite met het werven van personeel.

Deze trend komt ook naar voren in cijfers van het CBS. Slechts zo’n 4% van de bedrijven zegt de gevolgen van de crisis te bestrijden door het afstoten van permanent personeel. Anderen zoeken hun heil in het afstoten van tijdelijk personeel (20%), het uitstellen van investeringen (11%), het uitbesteden van productie activiteiten (4%) of werktijdvermindering (2%). 25% van de bedrijven kiest voor een andere oplossing.

En andere oplossingen zijn er genoeg. Vaak zullen bedrijven in eerste instantie de kosten proberen te drukken door te besparen op reis- en overheadkosten. Daarnaast kan het bestaande personeel breder worden ingezet, worden ploegendiensten aangepast of wordt personeel gedetacheerd bij andere bedrijven via mobiliteitscentra.

Maar ook op de personeelskosten kan worden bespaard zonder ontslagen. Bedrijven vragen of verplichten hun werknemers bijvoorbeeld om zoveel mogelijk vakantiedagen op te nemen of vragen ze in te stemmen met een loonsverlaging. Ook komt het voor, met name bij detacheerders in de ICT sector, dat personeel gewoonweg naar huis wordt gestuurd tot ze weer nodig zijn.

Meer exotisch

Aan de andere kant van de oceaan ziet men ook meer exotische oplossingen. Daar wordt vaak ‘uitgesteld’ geworven. De Amerikaanse tak van Credit Suisse biedt nieuwe medewerkers bijvoorbeeld een half jaar salaris op voorwaarde dat ze pas over een jaar in dienst treden. Anderen nemen ze direct aan om ze vervolgens een half jaar naar huis te sturen. Toch heeft naar schatting 75% van de Amerikaanse bedrijven de werving bevroren. De 25% die nog wel werven, huren vaak juist tijdelijk personeel in wat weer afgestoten kan worden wanneer de nood aan de man is.

Tijdens een economische crisis zijn er dus legio oplossingen om de problemen het hoofd te bieden. Het ontslaan van vast personeel heeft hierbij duidelijk niet meer de voorkeur. Met het oog op economisch herstel lijken veel bedrijven bedacht op een comeback van de krapte op de arbeidsmarkt en willen zich daardoor niet laten verassen.

Bronnen:

www.cbs.nl

www.nu.nl

www.awvn.nl

www.intermediair.nl

www.hrm-wereld.nl

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners