Red Bull en Buurtzorg beste werkgevers 2011

Peter Boerman Op 28 september 2011
Gem. leestijd 2 min 2408x gelezen
Deel dit artikel:

Op woensdagmiddag 28 september heeft Effectory de winnaars van de Beste Werkgevers Awards 2011 bekendgemaakt. Stichting Buurtzorg Nederland en Red Bull scoorden elk in hun eigen categorie het hoogst op algemene tevredenheid en mogen zich een jaar lang de Beste Werkgever van 2011 noemen. 

Uitzonderlijk hoge scores

De score van werkgever wordt bepaald door de algemene tevredenheid van de medewerkers over hun organisatie. Stichting Buurtzorg Nederland behaalde in de categorie meer dan 1000 medewerkers een 8,7 voor algemene tevredenheid, Red Bull behaalde in de categorie minder dan 1000 medewerkers een 8,8. Uitzonderlijk hoge scores, het Nederlandse gemiddelde ligt op een 7,4, bijna anderhalf punt lager. Ziggo en Gezondheidscentrum Asielzoekers wonnen in de categorie ‘Grootste stijgers in algemene tevredenheid’.

Kracht en energie

Uit het onderzoek blijkt dat de Beste Werkgevers optimaal gebruik maken van de kracht en energie van hun eigen medewerkers. Guido Heezen, directeur van Effectory en HR trendwatcher, licht dit toe: “De Beste Werkgevers van Nederland luisteren daadwerkelijk naar de ideeën van hun mensen en gebruiken die om hun organisatie te verbeteren. De medewerkers krijgen er vrijheid om te doen waar zij goed in zijn. Specialisten in hun werk presteren eenvoudigweg het beste wanneer zij voldoende autonomie krijgen. Bij minder presterende organisaties zien we vaak teveel managementlagen die de creativiteit van medewerkers blokkeren. Dat is jammer. Als je de juiste mensen aan boord hebt, hen richting geeft en ze daarna los durft te laten, worden de beste resultaten behaald. De energie in de organisatie gaat stromen.”

De winnaars

Stichting Buurtzorg Nederland legt in de dienstverlening de nadruk op het bieden van professionele zorg aan mensen die hun ondersteuning nodig hebben. 360 teams door het hele land bepalen zelf hoe zij die zorg inrichten, zonder dat een manager daarboven staat. Hierdoor kunnen wijkverpleegkundigen weer het werk doen waar hun hart ligt. Uit de hoge tevredenheidscijfers blijkt dat het credo van de organisatie  ‘menselijkheid boven bureaucratie’ door de werknemers wordt gewaardeerd. 

Red Bull gelooft in het belang van energie. Energie die vrijkomt bij het geven, maar ook bij het nemen van verantwoordelijkheid. Mensen krijgen ownership over hun werk en een grote mate van vrijheid en vertrouwen. Wie een goed plan heeft, mag het uitvoeren, als het maar in dienst staat van het product.  De hoge tevredenheidsscore bij de werknemers geeft aan dat met deze benadering veel positieve energie is vrijgekomen.

10-jarig jubileum

Het Beste Werkgeversonderzoek is dit jaar voor de tiende keer uitgevoerd om een objectief oordeel te kunnen vellen over werkgeverschap in Nederland. Ruim 300 organisaties hebben deelgenomen aan het onafhankelijke onderzoek. In totaal hebben 190.000 respondenten hun mening gegeven.

Meer informatie over Het Beste Werkgeversonderzoek en de complete lijst van de honderd Beste Werkgevers is te vinden op de website beste-werkgevers.nl.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners