Bij selectie ZZP’ers gaat het niet om wat ze kosten

Peter Boerman Op 17 juni 2015
Gem. leestijd < 1 minuut 1466x gelezen
Deel dit artikel:
Bij selectie ZZP’ers gaat het niet om wat ze kosten

Opdrachtgevers die zelfstandig professionals inhuren, gaan in de selectieprocedure zelden voor de goedkoopste kandidaat.

Een opdrachtgever kiest gemiddeld voor een kandidaat die 4% meer vraagt dan het gemiddelde uurtarief dat door alle professionals aangeboden wordt voor een opdracht, blijkt uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor zp’ers in de zakelijke dienstverlening, uitgevoerd door de universiteit van Tilburg voor bemiddelaar HeadFirst.

Doe maar 3,50 euro meer

In het eerste kwartaal van 2015 is een verschil van €3,50 gesignaleerd tussen het gemiddelde aanbiedingstarief van alle professionals en het gemiddelde tarief dat een opdrachtgever betaalt voor de diensten van de zp’er die daadwerkelijk ingehuurd wordt.

zpfacts tarieven

Zo gaat de vlieger niet op

Het verschil zit hem hoogstwaarschijnlijk in de keuze van opdrachtgevers voor de inhuur van meer ervaren professionals, stelt Rick Kruiswijk, algemeen directeur van HeadFirst. ‘Opdrachtgevers bepalen niet alleen op prijs welke professional ingehuurd wordt. Een goede prijs-kwaliteitverhouding staat voorop. Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat een zp’er beter een hoger uurtarief kan vragen en daarmee meer kans heeft op een opdracht, op die manier gaat de vlieger niet op.’

Uurtarief neemt gemiddeld met 3 euro toe

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn de gemiddelde aangeboden tarieven gestegen. Zelfstandig professionals durven dus meer te vragen. Het goede nieuws voor de zp’ers is dat ook een stijging van betaalde tarieven zichtbaar is, gemiddeld 3 euro ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners