Bijna 5.000 vacatures (!) voor hbo-verpleegkundigen verwacht in 2020

Peter Boerman Op 13 april 2017
Gem. leestijd 2 min 1598x gelezen
Deel dit artikel:
Bijna 5.000 vacatures (!) voor hbo-verpleegkundigen verwacht in 2020

De tekorten aan verpleegkundigen lopen snel op. Vooral naar hoogopgeleiden is veel vraag. Binnen 3 jaar kent de zorgsector mogelijk zelfs zo’n 5.000 onvervulde vacatures voor hbo’ers.

van rijn tekort verpleegkundigen‘Voldoende extra personeel vinden’ is de komende jaren dan ook ‘de grootste opgave’ voor de zorg- en welzijnssector, aldus een recent rapport in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Aan wijkverpleegkundigen en gespecialiseerd verpleegkundigen in de acute zorg is nu al een flink tekort, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. En ‘voor de komende jaren is het de verwachting dat het moeilijk blijft om voldoende geschikt personeel te vinden.’

Hogere kwalificaties graag

Onder meer door een steeds complexere technologische werkomgeving, groeit vooral de vraag naar personeel met hogere kwalificaties, zo blijkt. Waar voor hbo-verpleegkundigen de vacatures voor het oprapen liggen, is dat voor mbo’ers nog heel anders, aldus het rapport van het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). De auteurs pleiten dan ook voor meer her- en bijscholing en waardering van mbo-verpleegkundigen. ‘Mbo’ers zijn hard nodig en op volle kracht in te zetten via verdiepende bijscholing en maximale taakherschikking.’

zorg uitstroom vacatures tekort verpleegkundigen

30% kampt met moeilijke vacatures

Van  de werkgevers in de zorg- en welzijnsector heeft 30 procent momenteel al te maken met moeilijk te vervullen vacatures. Een derde verwacht het komende jaar met tekorten te kampen te krijgen. Dat komt onder meer omdat de laatste tijd meer medewerkers de branche verlaten dan dat er nieuwe mensen bijkomen. Bovendien heeft de werkgelegenheid in de sector, na jaren van krimp, sinds vorig jaar weer een stijgende lijn ingezet. En die groei zet zich de komende jaren door, stellen de onderzoekers.

Mismatch op competenties

Er ontstaat de komende jaren bovendien een mismatch op het gebied van competenties van medewerkers, aldus AZW. ‘Het accent verschuift steeds meer naar zelfregie van de patiënt en de cliënt thuis met inzet van hun sociale netwerk en het gebruik van technologie. Dat vraagt andere competenties van medewerkers in de sector. Zij moeten zich meer richten op het aanleren van gezondheidsvaardigheden en digitale vaardigheden.’

‘Er ontstaat een mismatch op het gebied van competenties van medewerkers’

Bijscholing nodig

Die hogere eisen vragen om bijscholing, stelt AZW. Weliswaar heeft in 2016 zo’n 90 procent van de werkgevers in de sector aan bijscholing gedaan, maar bij meer dan een kwart daarvan ging het vooral om scholing op het gebied van veiligheid. Bij slechts 10 tot 15 procent lag de nadruk op nieuwe technologie, cliëntvragen, werken met zwaardere cliënten, preventie en signalering. Ruim 2 op de 5 werkgevers zorgden er vorig jaar bovendien voor dat medewerkers konden worden bijgeschoold naar een hoger niveau.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners