Bijna 80% laat bewust online profiel achter

Peter Boerman Op 16 maart 2015
Gem. leestijd 2 min 1640x gelezen
Deel dit artikel:
Bijna 80% laat bewust online profiel achter

Van de Nederlandse beroepsbevolking heeft 78% in 2014 bewust zijn profiel online achtergelaten.

Dat staat te lezen in het recente whitepaper Toegang tot beschikbaar talent. En ‘zouden we daar eerdere jaren bij optellen of het ‘onbewust’ achterlaten van een profiel/CV op internet, is het fair to say dat nagenoeg iedereen toegankelijk is’, aldus het whitepaper. Onder actief werkzoekenden heeft zelfs 92 procent ergens online het eigen profiel bekend gemaakt.

Journalisten meeste profielen

Onderzoek van Intelligence Group, uitgevoerd in december 2014, is de basis voor het stuk. Uit dat onderzoek, waarvoor zo’n 8.000 mensen zijn ondervraagd, blijkt onder meer dat nagenoeg alle journalisten en callcentermedewerkers in 2014 hun gegevens online hebben achtergelaten. Zij behoren tot de meest vindbare groepen online. Aan de andere kant van het spectrum staan inkopers: ‘slechts’ 58 procent van deze groep heeft zijn/haar CV bewust ge-upload.

beroepsgroepen cv achterlaten

2,65 vacaturesites

In 2014 blijkt meer dan 1 op 3 Nederlanders (35%) een profiel aangemaakt te hebben op een vacaturesite. Op het moment dat een profiel op één vacaturesite werd aangemaakt, werd dit gemiddeld op 2,65 andere vacaturesites ook gedaan, variërend van Monsterboard.nl en Nationalevacaturebank.nl tot en met Indeed en op nichesites. Naast vacaturesites, heeft 33 procent van de Nederlandse beroepsbevolking in 2014 rechtstreeks een profiel/CV achtergelaten bij een werkgever, zo blijkt.

Nederland in voorhoede

In internationaal perspectief blijken Nederlanders behoorlijk makkelijk als het gaat om het achterlaten van cv’s en profielen. Internationaal is alleen bekend welk percentage van de beroepsbevolking van een land zijn/haar CV uploadt in een CV-database. Wereldwijd doet 1 op de 4 dit. Europees vergeleken zijn Nederlanders meer dan gemiddeld vindbaar in CV-databases. Alleen Estland, Spanje en Italië scoren beter. Tegelijkertijd zijn er veel landen die ver achterblijven bij het wereldwijde gemiddelde, zoals Portugal en Bulgarije.

internationaal cvs uploaden

Meer lezen?

Vraag dan nu het whitepaper aan.

Foto via Flickr.com

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners