In bijna alle sectoren stikt het nu weer van de vacatures

Peter Boerman Op 20 januari 2017
Gem. leestijd 2 min 598x gelezen
Deel dit artikel:
In bijna alle sectoren stikt het nu weer van de vacatures

Het blijft maar goed nieuws regenen over de arbeidsmarkt. Niet alleen zijn er steeds minder werklozen, ook meldt de ene na de andere sector een groei in vacatures.

In 2016 hadden we zelfs te maken met de sterkste daling van de werkloosheid in 10 jaar, meldde het CBS. Als gevolg daarvan was de werkloosheid in december op het laagste punt in 5 jaar beland. En ook de ouderen op de arbeidsmarkt beginnen te profiteren. Onder 45-plussers daalde de werkloosheid zelfs het sterkst. Het aantal werkende 45-plussers nam in 1 jaar tijd met bijna 110 duizend toe.

Bijna alle sectoren klagen

Dat de werkloosheid zo sterk daalt, merken ze in bijna elke sector, zo blijkt. De ene na de ander komt met cijfers over het aantal openstaande functies. Zo klaagt zorgorganisatie Actiz over 10.000 vacatures in de zorg die maar niet kunnen worden ingevuld, ondanks het (vele) extra geld dat beschikbaar is gekomen. En vacaturezoekmachine Adzuna schermt met ruim 19.000 nieuwe vacatures in de technische sector en 6.400 nieuwe vacatures in de logistiek. Ook de arbeidsmarkt voor hoogopgeleide financieel professionals zoals accountants, controllers, auditors en riskmanagers zit in de lift, met een groeiende behoefte van 9,3 procent in 2016.

Ook in buurland België is het schaarste alom wat de klok slaat

De crisis is voorbij, ook in Gelderland

Ook regionaal is de vacaturedruk te merken. Zo meldt het Bureau Economisch Onderzoek van de provincie Gelderland zo’n 90.000 vacatures. Daarmee is het aantal bijna weer op het niveau van voor de crisis. En ook in buurland België is het schaarste alom wat de klok slaat. Aan bouwvakkers bijvoorbeeld (20.000), aan truckchauffeurs (‘duizenden‘) en aan hooggeschoolden (ruim 85.000 vacatures in Vlaanderen alleen).

Oók nog speciale vacatures in Amsterdam

Ook in Amsterdam blijkt er overigens één specifieke, nogal kleine, sector te zijn die ‘worstelt‘ met een aantal vacatures, zo kwam recent naar buiten. Maar als die niet ingevuld worden, ach, daar zullen ze dan in Rotterdam en Eindhoven waarschijnlijk weer minder rouwig om zijn…

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners