(Bijna) geen Europeaan wil in Eindhoven werken

De High Tech Campus in Eindhoven zou de slimste vierkante kilometer van Europa zijn. Die boodschap is alleen nog niet iedereen even helder. Hoogopgeleiden in Europa zeggen namelijk zelden dat ze hier wel willen werken.

Redactie Op 16 september 2019
Gem. leestijd 2 min 947x gelezen
Deel dit artikel:
(Bijna) geen Europeaan wil in Eindhoven werken

Als hoogopgeleide Europeanen wordt gevraagd in welke stad ze graag zouden werken, komt Eindhoven uit op plek… 316. De populairste Nederlandse stad is – weinig verbazingwekkend – Amsterdam, op plek 12. Daarna volgen Den Haag (87), Rotterdam (96) en Utrecht (129).

In de ranglijst staat Eindhoven zelfs nog ónder steden als Groningen, Utrecht en Maastricht.

Dit blijkt uit de cijfers van de The Global Talent Acquisition Monitor van Intelligence Group. Hier kregen ruim 64.000 Europeanen de vraag in welke steden (wereldwijd) zij zouden willen werken. In de ranglijst staat Eindhoven zelfs nog onder steden als Groningen, Utrecht en Maastricht.

High Tech Campus….Amsterdam?

Eindhoven kan volgens Gijs de Haas van Dorsser, managing director bij Intelligence Group, wel wat doen om de internationale aantrekkelijkheid te vergroten: ‘Om de ambitie van internationale talenthub te bereiken is het slim om te profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam. Eindhoven zou zich niet moeten profileren als High Tech Campus Eindhoven, maar als High Tech Campus Amsterdam. Het is een heel sterk merk en dit zie je al terug in het toerisme. Zo heet het Muiderslot ‘Amsterdam Castle’ en het strand van Zandvoort wordt ‘Amsterdam beach’ genoemd. Hiermee zetten ze zichzelf veel beter op de kaart om Europese hoogopgeleiden aan te trekken. Daarnaast kan Eindhoven zichzelf neerzetten als slechts een uur rijden met de trein van Amsterdam. Gezien de reisbereidheid van expats is de afstand tussen de steden verwaarloosbaar klein.’

Spanjaarden en Engelsen graag naar Nederland

De hoofdstad van Nederland heeft een grote aantrekkingskracht op mensen vanuit de hele wereld. Onder Europese hoogopgeleiden is Amsterdam vooral populair onder West- en Zuid-Europeanen, zoals Spanjaarden, Engelsen, Duitsers en Italianen. De grootste concurrent van Amsterdam is Rotterdam, deze stad is ook favoriet bij Spanjaarden en Engelsen, maar bovenal bij Fransen en Grieken.

Mensen willen vooral naar Amsterdam om ervaring op te doen en om de leefomstandigheden te verbeteren

Wat maakt dat deze hoogopgeleiden graag naar Amsterdam of Rotterdam gaan? Uit eerder onderzoek bleek dat de belangrijkste redenen om in Amsterdam te werken zijn: om ervaring op te doen (35%) en om de leefomstandigheden te verbeteren (33%). Deze laatste reden speelt voor maar liefst 50% van de Europeanen die naar Rotterdam willen, de grootste rol.

Naar Amsterdam om persoonlijke redenen

Opvallend in de motivatie om te kiezen voor Amsterdam in vergelijking met andere steden is dat de redenen vooral persoonlijk zijn: werkervaring vergroten, nieuwe mensen ontmoeten en een internationale carrière starten. Terwijl in de keuze voor Rotterdam betere leefomstandigheden het opvallendst zijn: veiligheid in het eigen land, (lucht)vervuiling of andere gezondheidsrisico’s die in het land van herkomst aanwezig zijn, zijn meer dan gemiddeld redenen om naar Rotterdam te komen.

Veiligheid in het eigen land wordt vaak genoemd als reden om naar Rotterdam te komen.

De hoogopgeleiden die in Amsterdam willen werken komen uit verschillende branches, waaronder educatie, administratie en informatie en communicatie (waaronder IT). Opvallend is dat veel mensen uit de IT (plek 3) naar Amsterdam willen, terwijl dit aantal voor Rotterdam (de grootste concurrent van Amsterdam) veel lager is (plek 9). Voor havenstad Rotterdam is meer interesse vanuit de branches transport, olie en gas en offshore, maritiem en ook administratief. Eindhoven heeft dus nog wat werk te doen wil het voldoende talent aantrekken.

Lees meer

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners