Feel Good Friday: een wel heel bizon-dere vacature

Soms komen er van die vacatures voorbij, waarvan je denkt: bijzonder. Die van de eerste Britse bizon-rangers is er beslist zo eentje. En ook in Nederland blijkt gezocht te worden naar ‘kuddebeheerders’. Mooie banen, als je houdt van flink… eh… buffelen.

Peter Boerman Op 15 januari 2021
Gem. leestijd 3 min 316x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: een wel heel bizon-dere vacature

Kun je met een dier omgaan dat zo zwaar is als een kleine auto? Dat vanuit stand over een hoog hek kan springen? En dat een vreedzame bulldozer is voor biodiversiteit? Dan zou je wel eens de ideale kandidaat kunnen zijn voor een primeur in Groot-Brittannië, waar momenteel naar de allereerste fulltime bizon-rangers van het land wordt gezocht.

De bizon is het grootste en zwaarste wilde landdier van Europa.

In de West Blean en Thornden Woods in Kent wordt momenteel de bizon geherintroduceerd, het grootste en zwaarste wilde landdier van Europa. Eén zo’n bizon kan wel 1.000 kilo wegen. En er zijn twee rangers nodig om die introductie in goede banen te leiden, meldt The Guardian. Het gaat om een kleine kudde van de wilde Europese bizon (Bison bonasus), die moet bijdrage aan herstel van de biodiversiteit in het gebied. Kent Wildlife Trust en de Wildwood Trust hopen dat de bizon, die verwant is aan de steppebizon die ooit in heel Engeland voorkwam, een positieve invloed heeft op de oude bossen hier.

bizon

Bijna uitgestorven

De bizon raakte in 1927 in Europa – op een haar na – uitgestorven. Hij werd gered van de totale ondergang door dierentuinen, die 54 exemplaren in leven hielden. In 1954 kwamen vervolgens de eerste bizons in het wild weer terug in Polen, in de bossen van Białowieża, waar er momenteel zelfs meer dan 1.000 leven. De bizon die hier leeft, is vervolgens ook weer naar andere landen geëxporteerd om daar aan herstel van de ‘wildernis’ bij te dragen.

‘Dit is de kans voor twee mensen om deze dieren te leren kennen als geen ander.’

In Engeland gaat het (vooralsnog) om vier dieren, die begin volgend jaar in het gebied moeten arriveren. Er is nu een vacature voor twee fulltime bizon-rangers die moeten helpen zo natuurlijk mogelijke omstandigheden voor de bizon te creëren, hun gedrag te volgen en er zo voor te zorgen dat ze ook de grootst mogelijke positieve impact op het gebied hebben.’Een werkelijk unieke rol’, aldus Stan Smith, ‘wilder landscapes manager’ bij Kent Wildlife Trust. ‘Het is de kans voor twee mensen om deze dieren te leren kennen als geen ander.’

Training in Nederland

Opvallend: de nieuwe rangers gaan (een deel van) hun training krijgen in… Nederland. Hier zijn immers al enkele reservaten te vinden, waar de bizon (met succes) is uitgezet, zoals in het natuurgebied Slikken van de Heen bij het Zeeuwse Sint Philipsland. De Europese bizon (ook wel wisent genoemd) helpt hier onder meer mee in de bestrijding van anders moeilijk te bestrijden exoten als de reuzenberenklauw en late guldenroede.

Wie met zulke grote dieren wil werken en niet zover weg wil, kan overigens ook in Nederland terecht. Stichting Taurus in Keent, vlakbij Oss, heeft een programma lopen om een ‘oerrund 2.0’ te ontwikkelen, de ‘ultieme grote grazer’. Geen bizon, maar minstens zo bijzonder. En ze hebben ook hier een vacature, voor iemand die kuddebeheer en natuurbegrazing op zich wil nemen. ‘Niet zomaar een baan’, aldus de stichting, maar ‘een unieke baan, met veel buitenwerk, waarbij iedere dag anders is.’

Van de rode lijst gehaald

Nog even terug naar waar dit verhaal mee begon: de Europese bizon. Want die beleeft goede tijden. Met de introductie in Engeland gaat het dier niet alleen officieel – voor het eerst – de Europese Unie uit, het gaat sowieso goed met de populatie. De Internationale Unie voor Conservatie en Natuurbescherming (IUCN) heeft het dier vorige maand van de zogenoemde ‘Rode Lijst van beschermde dieren’ afgehaald, door de status te verlagen van ‘kwetsbaar’ naar ‘bijna bedreigd’. De wisent is daarmee volgens Trouw ‘het levende bewijs geworden dat natuurbescherming werkt’.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners