Werving- en selectiebureaus, pas op: de blockchain komt eraan!

Peter Boerman Op 17 januari 2018
Gem. leestijd 2 min 2155x gelezen
Deel dit artikel:
Werving- en selectiebureaus, pas op: de blockchain komt eraan!

De blockchain-technologie belooft al heel wat markten op zijn kop te zetten. Een nieuwe samenwerking, met een heuse eigen munt, moet ook de recruitment-industrie ontwrichten. Gaat dat lukken?

Ze hebben hem (HIRE) genoemd, zodat er geen misverstand over kan bestaan waar deze nieuwe cryptocurrency voor bedoeld is. Het gaat hen dan ook niet zozeer om de munt en de waarde ervan, zeggen de oprichters van HireMatch.io. Het gaat er hun vooral om werkgevers en werknemers makkelijker bij elkaar te brengen. Via de blockchain dus. En dus zónder dat er nog allerlei werving- en selectiebureaus geld aan bemiddeling opstrijken.

Eerste ‘blockchain recruitment token’ ter wereld

Het verhaal van de blockchain-pioniers, begin vorig jaar van start gegaan, trok in elk geval de aandacht van het wereldwijd bekende recruitmentplatform Recruiter.com, dat recent een partnership met de start-up bekend maakte. Doel van hun beide is om dit jaar de eerste decentrale ‘blockchain recruitment token’ voor de wereldwijde arbeidsmarkt groots te lanceren.

Frictie en kosten vermijden

Werkzoekenden en hun vrienden en relaties kunnen (HIRE)-tokens verdienen door elkaar via sociale media op banen op het Recruiter.com-platform te wijzen; werkgevers kunnen de virtuele munteenheid gebruiken om daar vacatures te posten. Op die manier moeten de ‘frictie en kosten’ van intermediairs op de arbeidsmarkt worden vermeden en zou werving en selectie dus veel goedkoper en makkelijker moeten worden.

Een game changer, en andere superlatieven

‘Een game changer voor de recruitmentindustrie’, zo noemt Michael Woloshin, ceo van Recruiter.com de nieuwe currency. Hij lijkt superlatieven tekort te komen om uit te leggen wat dit allemaal betekent. Zo spreekt hij over ‘een grote winst voor recruiters, voor de wereldwijde recruitmentgemeenschap en voor iedereen die een product of dienst biedt dat gericht is op de arbeidsmarkt.’ En: ‘Deze creatieve toepassing van cryptocurrency zal helpen een nieuw niveau van transparantie en vertrouwen te bereiken.’

Nog wel meer blockchain-initiatieven

Of het allemaal de vaart gaat lopen waarop beide samenwerkende partijen hopen, dat valt natuurlijk te bezien. Feit is wel dat steeds meer bedrijven in de recruitmentbranche brood zien in de blockchain-technologie. Zo startte Chronobank vorig jaar ook al een initiatief om tijd verhandelbaar te maken via een blockchain. En recent was er een Amerikaans initiatief dat cv’s wilde opslaan en benaderbaar wilde maken via deze technologie.

steeds meer bedrijven in de recruitmentbranche zien brood in de blockchain-technologie

De Britse IT-vacaturewebsite Technojobs maakte bovendien recent bekend een samenwerking te zijn gestart met het ‘eerste blockchain-carrière-verificatie platform van de wereld’, APPII genaamd. Hiermee kunnen kandidaten solliciteren met cv’s die via een blockchain zijn geverifieerd. Dit moet werkgevers ervan verzekeren dat de in de sollicitatiefase verstrekte informatie correct is.

Goede kansen toegedicht

De (HIRE) krijgt in elk geval ook alvast goede kansen toegedicht om een stukje van de grote recruitmentmarkt te veroveren. Niet alleen vanwege het partnership met het ‘grote’ Recruiter.com, maar bovendien doordat er een aantal erkende veteranen in de branche bij betrokken is, onder wie mensen van Randstad.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners