Bodem dal op arbeidsmarkt in zicht?

Peter Boerman Op 13 maart 2013
Gem. leestijd 2 min 1969x gelezen
Deel dit artikel:
Bodem dal op arbeidsmarkt in zicht?

Ook voor het tweede kwartaal van 2013 verwachten werkgevers een krimpende werkgelegenheid, maar minder dan het voorgaande kwartaal. Opvallend genoeg klinken bij de zakelijke dienstverlening en industrie voorzichtig positieve geluiden. Toont de Arbeidsmarktbarometer licht aan het einde van de tunnel?

Verdere krimp van de werkgelegenheid

De conclusies zijn afkomstig van onderzoek van  de Arbeidsmarktbarometer van Manpower. Hieruit blijkt dat het netto werkgelegenheidscijfer uitkomt op -3%,  tegen -8% vorig kwartaal en 0% een jaar geleden. Vrijwel alle sectoren laten verwachtingen zien die duiden op een verdere krimp van de werkgelegenheid. Met name werkgevers in de publieke sector verwachten een krimpende werkgelegenheid voor het komende kwartaal. Een opmerkelijke uitzondering is de zakelijke dienstverlening waar de verwachtingen van werkgevers voor het eerst sinds Q1 van 2012 weer voorzichtig positief zijn. Hoopgevend is ook het beeld in de industrie. Hoewel ook werkgevers in deze sector nog steeds overwegend verwachten te krimpen, is het sentiment aanmerkelijk minder donker dan bij de verwachtingen voor Q1 van dit jaar het geval was.

Bodem in zicht

“Het is wellicht een voorzichtig teken dat de bodem van het dal op de arbeidsmarkt in zicht komt. Het is echter beslist nog te vroeg om de vlag uit te hangen. De bodem van het dal is immers nog niet bereikt en het beeld is nog steeds neergaand omdat ook voor het tweede kwartaal méér bedrijven verwachten te moeten minderen in personeel dan er bedrijven zijn die verwachten uit te breiden,” aldus Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland. “Het aantal werklozen zal de komende tijd dan ook ongetwijfeld nog oplopen. Maar het tempo waarin dat gebeurt zal mogelijk wat gaan afnemen.”

Nutsbedrijven onveranderd positief

Vrijwel alle sectoren laten verwachtingen zien die duiden op een verdere krimp van de werkgelegenheid. De Bouwsector blijft uitgesproken somber met -7% (was al -8% in Q1 2013). Ook de publieke sector (waarin ook de zorg is begrepen) geeft duidelijk aan dat er minder arbeidsplaatsen zullen zijn het komend kwartaal.  Opvallend blijven de verwachtingen in de sector Nutsbedrijven. Deze sector lijkt de economische tegenwind moeiteloos te doorstaan met een  positieve prognose van 7%. Het cijfer in deze sector is al sinds 2010 onveranderd positief.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners