‘Belang van vacaturetekst wordt te vaak onderschat’

Peter Boerman Op 03 november 2016
Gem. leestijd 2 min 1821x gelezen
Deel dit artikel:
‘Belang van vacaturetekst wordt te vaak onderschat’

De waarde van een goede vacaturetekst wordt ‘vaak flink onderschat’. Dat zegt Nicol Tadema, auteur van het net verschenen boek Werven met Woorden.

Werven met Woorden’ is het eerste Nederlandse boek dat compleet gaat over het schrijven van betere vacatureteksten. “Ik zie het echt als een persoonlijke missie de kwaliteit van vacatureteksten in zijn algemeenheid naar een hoger niveau te tillen”, aldus de auteur, Nicol Tadema, eigenaar van bureau VoorTekst (foto). “Er valt nog veel te verbeteren bij dit meest gebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie. En een compleet naslagwerk hiervoor bestond tot nu toe niet.”

nicol tadema voor tekst vacaturetekst schrijvenOpvallende vacatures

Tadema is sinds 2001 actief in de wervingswereld. Ze startte als intercedente, maar richtte zich vanaf 2003 op de (content)marketing voor diverse werving- en selectielabels. In 2011 richtte ze haar eigen tekstbureau op, gespecialiseerd in arbeidsmarktcommunicatie en vacatureteksten. Ze beheert ook een populaire Facebook-pagina met opvallende vacatures.

De praktijk blijkt weerbarstig

In haar werk als trainer, adviseur en tekstschrijver constateert Tadema dagelijks dat bedrijven de waarde van vacatureteksten nog onvoldoende benutten, zegt ze. “Van de wervingsprofessionals zet 51 procent betere vacatureteksten hoog op het prioriteitenlijstje. In de praktijk van alledag blijkt dit om allerlei redenen toch niet te gebeuren. Een handboek schrijven dat wervingsprofessionals helpt, leek mij in ieder geval een stap in de goede richting.”

Het boek heeft een goede timing

Ze denkt dat het boek op precies het goede moment komt. “Veel bedrijven beseffen dat goede medewerkers bepalend zijn voor het succes. Vacatureteksten die precies de juiste kandidaat aanspreken en aanzetten tot solliciteren, zijn daarbij onmisbaar.”

‘Vacatureteksten die de juiste kandidaat tot solliciteren aanzetten, zijn onmisbaar’

De daad bij het woord

Kopers van het boek worden ook gevraagd om de daad bij het woord te voegen. Als zij zelf een vacaturetekst schrijven en deze opsturen naar de auteur, kunnen zij (gratis) persoonlijke feedback krijgen.

Win dit boek!

Wil je dit boek winnen? Werf& mag drie exemplaren weggeven. Mail daarvoor jouw aanvulling op de zin: ‘Als we meer aandacht zouden geven aan onze vacatureteksten, dan … ‘)

nicol tadema werven met woorden vacaturetekst

Meer lezen over vacatureteksten?

Niet zo’n zin in een boek, maar wil je wel betere vacatureteksten leren schrijven? Volg dan in november de training Schrijven van vacatureteksten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Velen gingen je al voor.

Of lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners