Brainport zoekt nu zelfs in Spanje naar technisch talent

Peter Boerman Op 31 augustus 2016
Gem. leestijd 2 min 793x gelezen
Deel dit artikel:
Brainport zoekt nu zelfs in Spanje naar technisch talent

De Brainport-regio en het ministerie van onderwijs in Spanje hebben afgesproken om Spaanse tech- en IT-trainees te gaan werven en te plaatsen bij bedrijven rondom Eindhoven.

De Spaanse overheid sluit de samenwerking met de Nederlandse regio om studenten en recent afgestudeerden waardevolle ervaring en kennis te laten opdoen. Daarnaast kunnen de jongeren hun taalvaardigheid verbeteren en meer leren over buitenlandse cultuur en het Nederlandse bedrijfsleven. Als de trainees vanuit de Brainport naar Spanje teruggaan, moet dit een positieve bijdrage aan de lokale economie leveren.

Over de grens

Ook in de regio Eindhoven zijn ze blij met de pas gesloten samenwerkingsovereenkomst. Goede techneuten en IT’ers zijn schaars, en de vraag naar hen is groot. Niet gek dus dat bedrijven ook over de grens naar hen op zoek gaan. Yvonne van Hest, program director bij Brainport Development: “De Spaanse trainees zijn een relatief laagdrempelige eerste stap om internationaal talent aan te trekken. Bovendien integreren Spanjaarden relatief eenvoudig. Goede Engelse taalvaardigheid is ook onderdeel van het selectieproces. En als de trainees uiteindelijk besluiten om in Nederland te blijven, gaan ze ook Nederlands leren. Dat is fijn, vooral voor het mkb.”

Samenwerken met Basken

De Brainport-regio werkt al langer samen met Spaans Baskenland. De laatste jaren kwamen 165 Basken naar Zuid-Nederland voor een traineeship van 3 tot 6 maanden. Het programma wordt uitgevoerd door het Brainport Talent Centre, een samenwerkingsverband van Brainport Development en bedrijven en organisaties in de regio gericht op het aantrekken en behouden van tech- en IT-talent voor de regio.

Grote vraag

Meer dan de helft van de Spaanse trainees bleef na afloop van het traineeship bij het bedrijf werken dat hen de opdracht bood. De Spaanse overheid wil deze aanpak nu uitbreiden en omarmen in alle Spaanse autonome gemeenschappen. De eerste concrete volgende stap is een overeenkomst met de Spaanse autonome gemeenschap Galicia. Die wordt op 13 september ondertekend in Santiago de Compostella. “Dat zal op korte termijn al leiden tot extra trainees,” aldus Van Hest. “Iets waarmee we heel blij zijn, want dat helpt ons aan de grote vraag van de Brainport-bedrijven te voldoen.”

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners