Brainportbedrijven bundelen krachten in zoektocht naar techneuten

Peter Boerman Op 11 november 2014
Gem. leestijd 2 min 1294x gelezen
Deel dit artikel:
Brainportbedrijven bundelen krachten in zoektocht naar techneuten

Met een heuse TalentBox hebben bedrijven en organisaties uit de Brainport-regio Eindhoven recent hun krachten gebundeld om wereldwijd, schaarse technologen en IT’ers aan te trekken.

De Brainport talentBOX is een digitaal platform dat werkzoekenden op MBO+-niveau automatisch matcht met passende vacatures en dat werkgevers in staat stelt goed gekwalificeerde kandidaten te behouden voor de regio, ook al hebben zij zelf niet meteen een passende functie voor hen. Het profiel van een sollicitant die op een bepaald moment net niet past bij de ene werkgever wordt – na zijn of haar goedkeuring – opgenomen in de gezamenlijke talentBOX en komt zo onder de aandacht van een andere werkgever waar hij of zij mogelijk wel past.

Brainport Talent Centre

De talentBOX is een initiatief van het Brainport Talent Centre, een samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden uit de regio Eindhoven en andere delen van Nederland. Het Brainport Talent Centre heeft als doel wereldwijd, schaars talent aan te trekken en te behouden. Tot de deelnemers behoren onder meer ASML, Holst Centre, Bosch, NTS-Group, Smits Machinefabriek en TNO.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

‘Over de juiste mensen beschikken is enerzijds van groot belang voor het voortbestaan van de bedrijven en anderzijds voor verdere groei’, aldus Yvonne van Hest, programmamanager bij Brainport Development. ‘Ook leidt de aanwezigheid van goed gekwalificeerde tech- en IT-professionals tot een gunstig investerings- en vestigingsklimaat en dat maakt zowel de Brainport als Nederland aantrekkelijk voor internationale bedrijven.’

Brainport Communities

Naast de talentBOX wordt in de loop van volgend jaar bovendien gestart met de opzet van de zogenoemde Brainport Communities, inhoudelijke netwerken waarin experts van over de hele wereld hun kennis en ervaring over tech- en IT-onderwerpen kunnen delen. Zo zien potentieel werkzoekenden wat Brainport hen te bieden heeft.

Samen sterker

‘De bedrijven en organisaties werken samen in het Brainport Talent Centre omdat zij dan simpelweg veel sterker staan op de wereldwijde arbeidsmarkt’, stelt Van Hest. ‘De vraag naar tech- en IT-professionals is groot en zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. We hebben te maken met vergrijzing en er kiezen nog steeds te weinig mensen in Nederland voor een tech- of IT-opleiding. Daarnaast ligt het probleem niet alleen bij starters, juist ook het tekort aan ervaren mensen stijgt. Deze schaarste aan geschikte capaciteit vereist innovatieve manieren om de nationale en internationale arbeidsmarkt te bewerken.’

En met de TalentBOX heeft de regio zo’n innovatieve manier te pakken, wil ze maar zeggen.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners