Breng de menselijke factor terug in de arbeidsmarkt: doe mee met de Nationale Werkbezoekdag 2019

Op 20 november 2019 is het weer de Nationale Werkbezoekdag. Wat valt er dan allemaal te beleven?

Redactie Op 07 oktober 2019
Gem. leestijd 3 min 312x gelezen
Deel dit artikel:
Breng de menselijke factor terug in de arbeidsmarkt: doe mee met de Nationale Werkbezoekdag 2019

De Werkbezoekdag is in 2013 geïnitieerd door Ton Wilthagen, hoogleraar aan Tilburg University, om beweging te creëren op de arbeidsmarkt. Als netwerkorganisatie voor en door werkzoekenden heeft Stichting DeBroekriem de coördinatie van deze nationale dag sinds 2017 op zich genomen.

Tijdens deze jaarlijks terugkerende dag zetten organisaties en bedrijven in heel Nederland vrijblijvend hun deuren open voor nieuwsgierige werkzoekenden. Zo geven zij laagdrempelig een ‘alledaags kijkje in hun keuken’; hoe is het nu echt (om te werken) bij hun organisatie? Maar ze staan vooral open om het gesprek aan te gaan met geïnteresseerde werkzoekenden.

Doel van de Nationale Werkbezoekdag is om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt laagdrempelig met elkaar kennis te laten maken. Nu eens niet via een selectie op een vacature en een cv, maar “gewoon” in gesprek gaan met elkaar en kennis en ervaring uitwisselen. Zoals Rob Witjes, Hoofd Arbeidsmartktcommunicatie UWV, onlangs de Nederlandse arbeidsmarkt opriep: ‘Anders kijken, anders doen, dat is nu nodig op de arbeidsmarkt’.  Dat sluit volledig aan bij deelname aan de Nationale Werkbezoekdag voor iedereen in Nederland.

Netwerken loont! De menselijke factor voor succes op de arbeidsmarkt

De Nationale Werkbezoekdag staat volledig in het teken van elkaar ontmoeten en kennismaken; het is dus ook echt geen banenmarkt. Het kan uiteraard gebeuren dat de juiste kandidaat voor die ene vacature op werkbezoek komt, of dat die in het netwerk van een werkbezoeker zit, maar dat is niet het doel. Wat wel het doel is: werkgever en werk(zoek)ende hebben elkaar leren kennen en ze zitten in elkaars netwerk.

Vera Sleutels, projectleider Nationale Werkbezoekdag 2019 vanuit Stichting DeBroekriem: ‘Ik weet, uit eigen ervaring, dat als je met iemand in gesprek komt er nieuwe, soms zelfs ongekende, mogelijkheden voor je verdere loopbaan ontstaan. Ooit was er een tijd dat ik sterk geloofde in de volledige transparantie van de arbeidsmarkt; er is immers volop technologie en data die dit mogelijk maakt. Maar… wat heeft de praktijk mij geleerd? De arbeidsmarkt is niet zo transparant als die lijkt. Onbekend maakt vaak onbemind, en daar kan geen techniek en data tegenop. De menselijke factor is en blijft een ongrijpbare, maar o zo waardevolle factor in het hele spel. Zelf heb ik de meeste van mijn functies via mijn netwerk verkregen, terwijl ik op basis van mijn cv niet matchte met de functie-eisen.’

Stichting DeBroekriem, landelijk activiteitenplatform voor en door werkzoekenden, is de aanjager van deze landelijke netwerkdag. ‘We zien dagelijks dat netwerken écht werkt. Juist als werkzoekenden in gesprek gaan met medewerkers ontstaan er vaak interessante ontmoetingen. Soms zelfs zo succesvol dat die resulteren in nieuwe carrièremogelijkheden’, aldus Pieter Vermeer, oprichter van de stichting.

Laat zien wat je in huis hebt!

Door mee te doen op 20 november – als werkgever, bevlogen werknemer of als werkzoekende – zet je jezelf in de spotlight en kun je (voor-)oordelen wegnemen en de kennis bij de ander vergroten. Zie het als werkgever als een kans om potentiële werknemers enthousiast te maken over jouw bedrijf, vak of branche en als je werkzoekende is het een kans jezelf laagdrempelig in de spotlight te zetten.

Vera Sleutels: ‘Wie heeft er nu echt een idee of gevoel bij hoe het is om te werken bij een bepaalde organisatie, in een bepaalde branche of zelfs in een bepaalde functie voordat je ergens dagelijks werkt? We zien we dat daar ook heel veel animo is, gebaseerd op de werkbezoeken die inmiddels al geboekt zijn. De motivaties die zij daarbij aangeven, variëren enorm.’

Voor meer informatie over de Nationale Werkbezoekdag 2019 kun je contact opnemen met Vera Sleutels, Projectleider Nationale Werkbezoekdag 2019 bij Stichting DeBroekriem via  info@werkbezoekdag.nl

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners