“Brexit kan technieksector aan meer talent helpen”

Peter Boerman Op 28 juni 2016
Gem. leestijd 2 min 1361x gelezen
Deel dit artikel:
“Brexit kan technieksector aan meer talent helpen”

Voor de Nederlandse technieksector kan de Brexit wel eens goed nieuws zijn: werkzoekenden zullen eerder voor Nederland kiezen.

Ook andere sectoren zullen in de jacht om talent goede zaken kunnen doen als Groot-Brittannië de EU verlaat, verwacht Mariano Mamertino, EMEA-Economist van Indeed, de grootste vacaturesite ter wereld.

Profiteren

“De stemming door de Britten vóór een Brexit zorgt onder werkzoekenden mogelijk voor een daling aan populariteit van het land. Wij verwachten dat de Brexit voor Nederland dan ook een opsteker is wat betreft de zoektocht van getalenteerde werkzoekenden naar hoogwaardige posities binnen de Europese Unie. Sectoren als techniek, de farmaceutische industrie en financiële dienstverlening kunnen profiteren van een groter aantal beschikbare kandidaten voor wie Groot-Brittannië als niet-lidstaat minder toegankelijk of aantrekkelijk zou kunnen zijn.”

On the move

Indeed deed recent onderzoek naar hoe populair verschillende landen zijn voor werkzoekenden binnen de zogeheten EU15, de 15 landen die als eerste tot de Europese Unie toetraden. In dit onderzoek, Europe on the Move, geheten, stond Nederland op de vierde plek, na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland – in absolute aantallen. Na de Brexit vindt er naar verwachting een verschuiving plaats in deze aantallen, aldus Mamertino.

Piek in zoekopdrachten

Op 24 juni 2016 in de ochtend zag Indeed al een opvallende piek in zoekopdrachten vanuit Groot-Brittannië naar banen in andere Europese landen. Van alle mensen die werk zoeken in het buitenland, verdubbelde het aantal zoekopdrachten vanuit Groot-Brittannië. Deze dag werd er vanuit Groot-Brittannië het meest gezocht naar banen in Ierland. De top-zoekopdrachten in Ierland waren banen in de sectoren: Marketing, HR, Engineering, Transport en Retail.

piek verkeer

 

Grote invloed

“Een Brexit kan een grote invloed hebben op arbeidsstromen in de Europese Unie”, verwacht Mamertino. “Bijna 4 op de 10 zoekopdrachten in de lidstaten binnen de EU15 gebeuren op de Britse versie van de Indeed-website. De immigratie naar het Verenigd Koninkrijk vanuit de EU is tussen 2012 en 2015 bovendien verdubbeld. Beleid door de Britse overheid, dat het voor buitenlandse werknemers moeilijker maakt om in het Verenigd Koninkrijk te werken, heeft waarschijnlijk negatieve gevolgen voor bedrijven die gewend zijn geraakt aan beschikbare talenten uit het buitenland om hun vacatures in te vullen.”

Tabel #1

Landen in de EU15 met het grootste aandeel inkomend verkeer bij grensoverschrijdende zoekopdrachten naar vacatures – per hoofd van de bevolking

1 Luxemburg 6 Oostenrijk
2 Ierland 7 Frankrijk
3 Verenigd Koninkrijk 8 Portugal
4 België 9 Duitsland
5 Nederland 10 Spanje

Tabel #2

Landen in de EU15 met het grootste aandeel inkomend verkeer bij grensoverschrijdende zoekopdrachten naar vacatures – absolute aantallen

1 Verenigd Koninkrijk 6 Spanje
2 Frankrijk 7 Italië
3 Duitsland 8 Ierland
4 Nederland 9 Oostenrijk
5 België 10 Luxemburg

Beeld via Flickr.com

Lees meer over het Brexit-effect op de recruitmentwereld

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners