Campagne van de week: hoe Omgevingsdienst NZKG kandidaten voor de toekomst werft

‘Kom werken aan de toekomst’. Met die boodschap nodigt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied sinds kort kandidaten uit voor de vele vacatures die er zijn. Het eerste effect is er al: de interne trots kreeg een flinke boost.

Peter Boerman Op 13 november 2019
Gem. leestijd 3 min 1343x gelezen
Deel dit artikel:
Campagne van de week: hoe Omgevingsdienst NZKG kandidaten voor de toekomst werft

‘Nu kan ik op verjaardagen tenminste helder uitleggen wat we doen!’ Zo reageerde een van de medewerkers van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied op de campagne die recent is ontwikkeld om het werk van de dienst wat meer onder de aandacht te brengen.

‘Nu kan ik op verjaardagen tenminste helder uitleggen wat we doen!’

Een logische reactie. Omgevingsdiensten zijn relatief jonge organisaties die nauwelijks bekendheid genieten op de arbeidsmarkt. En dat terwijl de 29 omgevingsdiensten in Nederland wel belangrijk werk doen: in opdracht van gemeenten en provincies verlenen ze vergunningen en zorgen ze voor toezicht en handhaving (VTH) op het gebied van milieu.

Herkenbaar gezicht

De omgevingsdienst die actief is in het Noordzeekanaalgebied voert die taken uit voor ruim 20 gemeenten en drie provincies. Er werken zo’n 400 mensen. Maar tegelijk zijn er vele vacatures, en is de bekendheid dus niet zo hoog. Aanleiding voor de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied om deze maand niet alleen drie nieuwe sites te lanceren, maar ook een employer branding-campagne te starten. Doel van deze campagne: de Omgevingsdienst een herkenbaar gezicht geven op de arbeidsmarkt (binnen de disciplines bouw, bodem en milieu). En tegelijkertijd de trots onder bestaande medewerkers vergroten.

omgevingsdienst

De nieuwe campagne is ontwikkeld door Macknificent Arbeidsmarktcommunicatie. ‘Binnen de omgevingsdienst werken bouwinspecteurs, toetsend constructeurs, toezichthouders milieu, vergunningverleners, bodemexperts, en adviseurs luchtkwaliteit. De grote uitdaging voor ons was om één herkenbare werkgeversbelofte neer te zetten voor mensen in al deze verschillende disciplines’, vertelt creative director Arjan Mackaay. ‘Ik denk dat we erin geslaagd zijn om het belang en de diversiteit van de Omgevingsdienst NZKG zichtbaar te maken en een sterk employer brand neer te zetten, onder de noemer: Bekijk de toekomst van alle kanten.’

Trots kreeg al een boost

De campagne mist volgens Mackaay in elk geval intern z’n doel niet. ‘Vanaf dag één hebben we medewerkers van de OD NZKG betrokken bij de ontwikkeling van het employer brand. Gaandeweg zagen we de trots toenemen. Het hogere doel – werken aan de toekomst van een hele regio – liet mensen anders naar hun eigen specialisme en organisatie kijken. De company pride heeft tijdens de ontwikkeling van deze campagne al een enorme boost gekregen.’

De campagne start met abri’s en billboards in en rond het Noordzeekanaalgebied, en uitingen in vakmedia op het gebied van bouw, bodem en milieu. Ook komt er een intensieve inzet op sociale media als Linkedin en Twitter. Op de campagnebeelden is onder meer de nieuwe Zeesluis in IJmuiden te zien, net als de Zuidas in Amsterdam en de Amsterdamse haven, een paar van de plekken waar de Omgevingsdienst intensief bij betrokken is.

Van idee tot campagne:

Ook in ‘Campagne van de week’?

Wil je jouw wervingscampagne hier ook onder de aandacht brengen? Mail dan kort wat achtergronden, doelstellingen en beeldmateriaal, en wie weet vind je hier dan straks ook jouw inspanningen terug.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners