Campagne van de week: waarom de Zwolse gevangenis haar deuren open gooit

Peter Boerman Op 04 juni 2019
Gem. leestijd 3 min 1446x gelezen
Deel dit artikel:
Campagne van de week: waarom de Zwolse gevangenis haar deuren open gooit

Een penitentiaire inrichting is meestal geen plek waar de deuren wijd open staan. Maar als je ruim 50 vacatures hebt, zoals de gevangenis in Zwolle, dan maak je graag een uitzondering.

Op 22 juni is het zover. Dan organiseert de Penitentiaire Inrichting Zwolle, vanwege sterke groei en uitbreiding, een inloopdag. In 2,5 uur worden bezoekers dan bijgepraat over wat de functies precies inhouden, en kunnen ze een rondleiding van 3 kwartier krijgen. De dag is opgedeeld in een ochtend- en een middagprogramma en is bedoeld voor ‘iedereen die interesse heeft om bij een uniek bedrijf in Zwolle te willen werken, maar eerst eens binnen wil kijken om kennis te maken’, aldus de organisatie, die voor de opzet van de inloopdag de handen ineensloeg met HR-adviesbureau ASBR.

‘Geen uitgebreide motivatiebrieven meer’

‘We draaien het dus om’, schrijft de organisatie. ‘Geen uitgebreide motivatiebrieven schrijven of een andere afstandelijke afhandeling zonder te weten waar jij op reageert. Kom gewoon eerst bij ons op bezoek en proef de sfeer. Daarna bepaal jij of PI Zwolle interessant genoeg is voor jou.’

‘Vakinhoudelijk veel uitdagingen’

PI Zwolle heet officieel een ‘Penitentiaire inrichting voor het ondergaan van een vrijheidsstraf’, maar in de volksmond een gevangenis. Gemiddeld zitten er zo’n 400 gedetineerden. Naast een huis van bewaring, gevangenis (voor lang- en kortgestraften), ISD-afdeling (inrichting voor stelselmatige daders) en Extra Zorgvoorziening (EZV), zowel voor mannen als voor vrouwen, kent PI Zwolle ook een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) voor mannen en vrouwen, waar er in totaal slechts 4 van in heel Nederland zijn. Hierdoor zijn er naar eigen zeggen ‘vakinhoudelijk veel uitdagingen’ bij ‘een van de grotere werkgevers in Zwolle’.

zwolle
Filmopnames met Manon (verpleegkundig inrichtingsmedewerker zorg en behandeling)

Inloopdag in trek

Recruitmentbureau ASBR werkt overigens vaker met inloopdagen en -avonden. In Ter Apel vond de afgelopen tijd iets soortgelijks plaats als nu in Zwolle gebeurt. Toen in november voor 27 vacatures ook een kennismakingsdag werd georganiseerd, leverde dat ruim 200 belangstellenden op, ook dankzij een speciale, laagdrempelige, campagne op sociale media. De inloopdag bij PI Zwolle op 22 juni blijkt overigens ook in trek. Binnen twee dagen nadat de campagne ervoor via social media live ging, stond de teller al op 100 aanmeldingen.

Veel personeelstekorten bij de gevangenissen

De gevangenis in Zwolle bestaat ruim 25 jaar. Er werken momenteel zo’n 450 personen, maar er is dus veel ruimte voor groei. Het is overigens zeker niet de enige Penitentiaire Inrichting die met veel vacatures te maken heeft. Vorige maand repte de Algemene Rekenkamer nog over de ‘aanhoudende personeelsproblemen‘ bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

de Algemene Rekenkamer stipte de ‘aanhoudende personeelstekorten‘ bij de gevangenissen recent nog aan’

Door het personeelstekort kunnen niet alle penitentiaire inrichtingen de roosterdiensten invullen. Ook is er onvoldoende tijd voor celinspecties en het controleren van gangen, recreatiezalen, arbeidszalen en luchtplaatsen, en vinden er minder gesprekken plaats met gedetineerden, waardoor medewerkers minder goed op de hoogte zijn van de gemoedstoestand van gevangenen en van onderlinge spanningen. Ook kan personeel moeilijk tijd inruimen voor het volgen van opleidingen en trainingen, aldus de Rekenkamer.

Strategisch personeelsplan dan maar?

De Algemene Rekenkamer raadt de minister van JenV daarom aan om een strategisch personeelsplan te maken met daarin aandacht voor opleidingsachterstanden, vergrijzing, hoog ziekteverzuim en de grote inzet van tijdelijk personeel.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners