Opvallend: hoe recruitmentplatform voor cannabis-industrie miljoenen ophaalde

Letterlijk een groeimarkt. Zo kun je de wereldwijde cannabis-industrie zien. En dus zijn er ook gespecialiseerde jobboards voor. De grootste van het stel, het Amerikaanse Vangst, haalde deze week zelfs 19 miljoen dollar op.

Peter Boerman Op 14 januari 2022
Gem. leestijd 3 min 307x gelezen
Deel dit artikel:
Opvallend: hoe recruitmentplatform voor cannabis-industrie miljoenen ophaalde

Hoeveel gram cannabis je daarvoor kunt kopen? Het is in elk geval ongeveer de omzet van 10 gemiddelde Nederlandse coffeeshops. Oftewel: de 19 miljoen dollar die het Amerikaanse recruitmentplatform Vangst deze week bekend maakte is niet anders te betitelen als een mooie… eh… vangst. En dat voor een jobboard dat banen aanbiedt in een branche die voor veel van de staten nog steeds illegaal is.

‘Cannabis is een onmiskenbaar grote en snelgroeiende markt.’

‘Cannabis is een onmiskenbaar grote en snelgroeiende markt en Vangst is het enige bedrijf dat schaalbare wervingsoplossingen biedt die zijn afgestemd op de unieke behoeften van de branche’, zegt James Stewart, Managing Partner bij investeerder Level One Fund, in het bijbehorende persbericht. ‘We zijn er trots op deze ronde te leiden en Vangst te ondersteunen, aangezien het een cruciaal hulpprogramma voor de hele industrie blijft.’

Vanuit de studentenkamer

Ook Karson Humiston, de 28-jarige oprichter en CEO van Vangst, is enthousiast over de kapitaalinjectie voor het bedrijf dat ze in haar studententijd oprichtte. ‘De cannabisindustrie is een van de snelstgroeiende industrieën en creëert banen ter wereld, en Vangst bepaalt hoe cannabisbedrijven talent aantrekken en aannemen in een gloednieuwe industrie’, zegt ze. ‘We zijn ongelooflijk enthousiast over de mogelijkheid om duizenden mensen te helpen aan hun droombaan in de cannabisindustrie.’

De slogan is: Helping people find jobs so good, they should be illegal.

Humiston, één van de ’30 under 30′ van Forbes, adverteert zichzelf op LinkedIn met de slogan: Helping people find jobs so good, they should be illegal. Het is niet de eerste grote financieringsronde die ze ophaalt. In 2019 kwam er ook al eens 10 miljoen dollar op de rekening te staan. Daarmee wist ze het platform al uit te bouwen tot wat het nu is: een plek waar continu zo’n 2.000 banen worden aangeboden, in een branche waar volgens schattingen inmiddels zo’n 320.000 Amerikanen werkzaam zijn.

Nederlands tintje

Het succes van het platform heeft overigens ook nog een mooi Nederlands tintje. De naam blijkt namelijk niet toevallig gekozen. Humiston heeft zelf Nederlandse voorouders. En dat leverde haar inspiratie voor de naam op, vertelde ze 4 jaar geleden tegen CNBC. ‘Het idee is dat we met het platform toptalent weten te vangen.’

De groei van Vangst past in een trend van steeds meer zogeheten ‘verticale’ vacaturebanken. Zo haalde het in zorg gespecialiseerde platform Trusted Health in november nog 149 miljoen dollar op. Seasoned, platform voor restaurantmedewerkers, wist rond dezelfde tijd zo’n 19 miljoen investering binnen te hengelen.

Ook in Nederland zijn al wat carrièreplatforms actief, specifiek gericht op de cannabisbranche.

Ook in Nederland zijn al wat carrièreplatforms actief, specifiek gericht op de cannabisbranche. Zo is er Coffeeshopvacatures.nl, al sinds 2010. En Lumino Recruit, dat eerst bekend stond als Blume Jobs en zich nu vanuit Londen richt op heel de Europese wietindustrie. Zo succesvol als Vangst lijken ze nog niet te zijn. Maar ja, zoals we allemaal al leerden uit het nummer Nederwiet: in deze branche draait het om geduld. Rustig op laten komen dus.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners