Chronisch gebrek aan personeel is ‘op korte termijn onoplosbaar’

Peter Boerman Op 14 december 2018
Gem. leestijd 2 min 620x gelezen
Deel dit artikel:
Chronisch gebrek aan personeel is ‘op korte termijn onoplosbaar’

Het personeelstekort speelt steeds meer sectoren parten. En op korte termijn is dat probleem waarschijnlijk niet opgelost, waarschuwt ABN Amro in een nieuw rapport.

De personeelstekorten gaan ‘nu echt pijn doen’, schrijft de bank in zijn recente sectorprognose. Door het chronische gebrek aan personeel neemt de groei in veel bedrijfssectoren volgend jaar en het jaar erop minder hard toe dan mogelijk zou zijn zonder dat tekort. Vooral aan mensen met specifieke technische kennis is veel meer behoefte dan er aanbod is. ‘Ingrijpende maatregelen’, zijn dan ook nodig, aldus ABN Amro.

Schaarste vooral groeiremmer in transport

Het groeiende gebrek aan personeel wordt vooral als rem op de groei gezien door bedrijven in de transportsector en de zakelijke dienstverlening. Ook uitzendbureaus kunnen de grote vraag naar arbeid niet meer bolwerken, stelt het rapport. In die sector is dan ook – voor het eerst sinds jaren – een groeivertraging zichtbaar. Ook in de bouw en horeca eist het personeelstekort zijn tol. Zo worden in de bouw opdrachten afgewezen, omdat er onvoldoende vakmensen zijn. En in de horeca sluiten sommige restaurants hun deuren vanwege een structureel tekort aan personeel.

in de horeca sluiten restaurants hun deuren vanwege een structureel tekort aan personeel

Ook andere sectoren luiden echter de noodklok. Zoals recent nog de politie, de IND, en zelfs bij het notariaat schijnen de tekorten tegenwoordig groot te zijn.

gebrek aan personeel onder juristen

‘Onconventionele maatregelen onvermijdelijk’

‘Op korte termijn’ verwachten de specialisten van ABN Amro overigens ‘geen verandering’ in het chronische tekort aan goede mensen. ‘Ingrijpende en onconventionele maatregelen’ zijn volgens hen dan ook hard nodig. Natuurlijk, extra investeren in opleiding en training is belangrijk, zeggen ze. Maar ‘dat alleen is niet voldoende’. Ook flexibele werktijden, of extra salaris als mensen bereid zijn meer uren te maken kunnen helpen, net als inzetten op automatisering en robotisering. En op betere werving en selectie, natuurlijk.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners