Cloudspecialisten en securitymanagers meest gewild in de IT

Peter Boerman Op 16 november 2016
Gem. leestijd 2 min 394x gelezen
Deel dit artikel:
Cloudspecialisten en securitymanagers meest gewild in de IT

De meeste vacatures in de IT zijn er voor software-engineers. Maar de echt schaarse – en dus best betaalde – beroepen zijn te vinden in de security, cloud en data-analyse.

Ook specialisten op het gebied van de programmeertalen CSS en Java hebben het goed voor elkaar, blijkt uit een analyse van zoekmachine Adzuna onder 230.000 online vacatures in Nederland.

Manager krijgt het meest

De software-engineer verdient gemiddeld 43.954 euro bruto per jaar, aldus het onderzoek. De IT-manager krijgt gemiddeld 66.829 euro, een solution architect moet het met 1.300 euro minder doen, systeem- en softwarearchitecten met gemiddeld nog eens zo’n 10.000 euro minder.

Kennis en ervaring telt

‘De managers zijn de mensen met veel ervaring, bijvoorbeeld als ontwikkelaar, en leiden de ploeg. Architecten hebben volledige kennis van IT-systemen, bedenken totaaloplossingen voor bedrijven en ontwerpen hele softwaresystemen en databases’, verklaart Thomas de Schuyter van Adzuna die gemiddeld hoogste salarissen.

Systeembeheerders bungelen onderaan

Banen als systeem- en netwerkbeheerder bungelen onderaan de lijst met bruto jaarsalarissen van rond de 35.000 euro. ‘Front-end developers worden beter betaald dan back-end developers en voor hen zijn meer vacatures’, aldus De Schuyter.

Cloudspecialisten best betaald

Gekeken naar programmeertaal worden specialisten in de cloud het best betaald. Zij verdienen gemiddeld 48.860 euro. Dat is 1.000 euro meer dan CSS-specialisten en bijna 300 euro meer dan IT’ers die Java beheersen. C# en C++ zijn de slechts betaalde programmeertalen in Nederland. Verder valt op dat specialisten in Android (17e plaats) en iOS( 21e plek) minder betaald worden.

Amsterdam is ook IT-hoofdstad

Uit het onderzoek blijkt verder dat Amsterdam nog steeds de echte IT-hoofdstad is van Nederland. Daar zijn niet alleen de meeste banen voor IT-specialisten te vinden, ze krijgen er gemiddeld ook de hoogste salarissen aangeboden. In Amsterdam worden anderhalf keer zoveel IT-banen aangeboden als in Utrecht (#2) en twee keer zoveel als in Eindhoven (#3). Een IT-developer kan in de hoofdstad gemiddeld ruim 45.000 euro verdienen. Dat is ongeveer 2.000 euro meer dan in Tilburg, 3.000 euro meer dan in Eindhoven en Rotterdam en ongeveer 4.000 euro meer dan in Utrecht en Breda.

Hoge salarissen in Friesland

Door de koppositie van Amsterdam staat de provincie Noord-Holland bovenaan in de lijst met hoogste salarissen in de IT, gevolgd door Friesland. De meeste vacatures zijn echter te vinden in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht.

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners