Columnist start petitie om jongeren meer kans te geven

Peter Boerman Op 22 februari 2015
Gem. leestijd 2 min 1435x gelezen
Deel dit artikel:
Columnist start petitie om jongeren meer kans te geven

Ouderen moeten steeds langer doorwerken, jongeren komen maar niet aan de bak. Om dat te veranderen is columnist Jeroen Riemeijer een petitie gestart voor een ‘plaatsmakersregeling’. 

Er is wel werk, maar er zijn geen banen. Aan die situatie zullen we moeten wennen. Dat is een gegeven. Werk dus voor de zzp’er. Prima, kan ik aan wennen. Maar waar ik maar niet aan kan wennen, is dat we nog steeds met een overschot aan ouwe mensen zitten, die helemaal niet meer wíllen werken, maar geen andere keuze hebben. Ze moeten wel blijven, daarop zijn alle wetten de afgelopen jaren aangepast. Niks meer VUT of anderszins. Verboden. Hel en verdoemenis dreigen, als je het waagt om nog zo’n regeling aan te bieden. Doorwerken zullen ze.

Navelstarende politici

En daarnaast hebben we dan die regelmatig door mij genoemde groep goedwillende jongeren, die maar geen werk kan vinden. De ene groep zit de andere dus behoorlijk in de weg. En dat alleen maar omdat een paar navelstarende politici op hun strepen staan. Die van geen wijken weten en alleen maar kunnen vaststellen dat er een probleem bestaat.

Zakcent en een hengel

Geef die oudere een zakcent en een hengel mee en ze gaan en masse uit dienst. Zonder enige twijfel. Laat ze plaatsmaken voor al die jonge gasten. Financiering is geen issue, want de genoemde zakcent kun je financieren uit de WW die bespaard wordt. Natuurlijk zullen er specialisten opstaan die mij voor gek verklaren. Die beweren dat het allemaal zo simpel niet is en dat ik een zwakbegaafde econoom ben. Dat zal best.

Leuke toekomst

Maar ik laat het er niet bij zitten. Ik wil dat de politiek zich buigt over beide groepen. We hebben een plaatsmakersregeling nodig. Daarmee creëer je banen voor jongeren. Daarmee ontlast je de oudere die echt naar huis wil. Die geen zin meer heeft in het zich eigen maken van nieuwe software. Laat gaan! En daarmee gun je de thuiszittende jongere een zicht op een hartstikke leuke toekomst.

Hou me in de gaten

Daarom ben ik een burgerinitiatief gestart om te komen tot een debat over de haalbaarheid van een plaatsmakersregeling. Ik reken op de benodigde 40.000 handtekeningen van zowel ouderen als jongeren. Ik reken dus ook op jou! Voor jou! Hou me dus maar in de gaten.

Jeroen Riemeijer is zelfstandig HR-consultant. Hij is na een lange loopbaan bij Shell in 2011 gestart met InTransition, een verbond van bedrijven en specialisten gericht op het managen van alle consequenties van een reorganisatie.

  • Ook de petitie tekenen? Doe dat hier

 Of lees meer columns van Jeroen Riemeijer

Deze column komt uit het meest recente, dubbeldikke papieren nummer van Werf&. Lees hem helemaal!

Foto boven via Flickr.com

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners