Personeelstekort? Organisaties zoeken (te) vaak toevlucht tot consultant

Peter Boerman Op 29 oktober 2018
Gem. leestijd 2 min 386x gelezen
Deel dit artikel:
Personeelstekort? Organisaties zoeken (te) vaak toevlucht tot consultant

Om de gaten in hun personeelsbezetting te vullen, roepen bedrijfsleven en overheid steeds vaker de hulp in van een consultant. Maar ook daar laat de krapte zich almaar meer gelden.

Inmiddels komt ruim 40 procent van de omzet van de 121.000 adviesbureaus in Nederland uit deze zogeheten ‘capaciteitsomzet’, aldus onderzoek van bureau Decisio in opdracht van de Raad van Organisatie Adviesbureaus (ROA). Daarbij wordt de consultant dus ingezet voor min of meer regulier werk bij een opdrachtgever. “Wat dat betreft levert onze sector een belangrijke toegevoegde waarde aan de groei van de Nederlandse economie”, aldus ROA-voorzitter Johan van Triest. “Maar het is ook wel een trend waarover we ons zorgen maken.”

Twee grote zorgen

Die zorgen van Van Triest bestaan grofweg gezegd uit twee delen. In de eerste plaats is de adviesbranche niet echt bedoeld om gaten in de personeelsbezetting op te vullen, aldus de ROA. “Als adviesbureaus te veel investeren in capaciteitsoplossingen van opdrachtgevers kan dat ten koste gaan van de kwaliteit op langere termijn. Schoenmaker, blijf bij je leest, is dan het devies.”

“De arbeidsmarkt is momenteel de grootste vijand van Nederland”

De tweede zorg is dat adviesbureaus zelf ook steeds moeilijker aan mensen komen. Ook omdat bedrijfsleven en overheid steeds meer noodzakelijke capaciteit inhuren in de organisatieadviessector. “De arbeidsmarkt is momenteel de grootste vijand van Nederland”, concludeert Van Triest dan ook. “Van de ondervraagde bedrijven geeft 18 procent aan te willen groeien, maar dat niet te kunnen doordat het niet lukt de geschikte mensen te vinden.”

1 procent zorgt voor 16 procent werkgelegenheid

In de adviessector werken volgens het onderzoek ruim 150.000 mensen. De totale omzet in de branche is ongeveer 14 miljard euro. Ruim 121.000 adviesbureaus zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij 90 procent van deze inschrijvingen betreft het een eenmanszaak. Slechts 1 procent van alle ingeschreven adviesbureaus heeft meer dan 10 medewerkers in dienst. Samengevat heeft deze 1 procent aan bureaus bijna 40 procent van de markt in handen in termen van omzet, en 16 procent qua werkgelegenheid.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners