Met een creatief cv krijgt sollicitant aantoonbaar mínder uitnodigingen

Peter Boerman Op 31 juli 2017
Gem. leestijd 2 min 3517x gelezen
Deel dit artikel:
Met een creatief cv krijgt sollicitant aantoonbaar mínder uitnodigingen

Een creatief cv doet het altijd goed in de media. Maar recruiters blijken toch de voorkeur te geven aan een traditioneel overzicht van ervaring en opleiding.

De media genieten altijd van de verhalen van mensen die met creatieve cv’s eindelijk de gewenste baan hebben weten te bemachtigen. Helaas is de werkelijkheid wat prozaïscher. Een creatief cv levert volgens Noors onderzoek juist mínder kans op een baan op. Je kunt het dus maar beter bij het oude, saaie cv op een wit papiertje houden.

3 soorten cv’s

Om tot hun conclusie te komen hadden de onderzoekers drie soorten cv’s gemaakt. De eerste groep was een formeel cv, op wit papier. De tweede bestond uit identieke cv’s, alleen dan op gekleurd papier. En de derde groep cv’s was rijk gelardeerd met grafische elementen, een beetje zoals een infographic. De sollicitanten deden een gooi naar – dat moet erbij gezegd – een niet-creatieve functie.

creatief cv

De resultaten

De resultaten werden gepubliceerd in het European Journal of Work & Organizational Psychology. Heel kort samengevat: hoe formeler het cv, hoe groter de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

CV

Afwijzingen

Misschien

Uitnodigingen

Creatief

42%

31%

27%

Gekleurd papier

32%

36%

32%

Wit papier

26%

33%

41%

Niet meer doen dus?

Niet meer doen dus, zo’n creatief cv? Nou, zo makkelijk is het ook weer niet. Omdat het onderzoek zich richtte op niet-creatieve beroepen, en niet-creatieve sollicitanten, zouden de conclusies voor creatieve beroepen als bijvoorbeeld een ontwerper natuurlijk anders kunnen zijn. Daar geldt een creatief cv immers meteen als showcase van wat iemand al dan niet vermag. En juist daar worden dus veel creatieve cv’s gemaakt.

Voor alle andere sollicitanten lijkt het devies echter helder: bespaar je de moeite. Probeer de recruiter liever te overtuigen met wát er op je cv staat dan met hoe het eruitziet…

creatief cv

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners