De cultural fit leidt tot eenheidsworst. Zoek liever naar: cultureel aanpassingsvermogen

Peter Boerman Op 24 maart 2017
Gem. leestijd 3 min 845x gelezen
Deel dit artikel:
De cultural fit leidt tot eenheidsworst. Zoek liever naar: cultureel aanpassingsvermogen

In selectie zoeken we vaak iemand ‘die in het team past’. Maar voor succes op lange termijn blijkt het beter iemand te zoeken die zich makkelijk aanpast aan nieuwe situaties.

Dat blijkt althans uit onderzoek van Amir Goldberg, Sameer Srivastava, Govind Manian en Christopher Potts, waarover ze schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Management Science en op re:Work.

Enculturability

Enculturability‘ noemen de onderzoekers die vaardigheid van nieuwkomers om snel subtiele culturele hints op te vangen en te interpreteren. Cultureel aanpassingsvermogen, zouden wij waarschijnlijk in het Nederlands zeggen. De onderzoekers hebben ook een maatstaf voor die vaardigheid gevonden, gebaseerd op de taal die in een organisatie wordt gesproken – en dan vooral: in de e-mails die over en weer worden gestuurd.

Welke taal staat er in de mail?

De onderzoekers hebben in één middelgrote organisatie over een langere periode van 5 jaar al het mailverkeer bekeken. Daarbij analyseerden ze vooral in hoeverre mensen al in de taal van de organisatie mailden vóórdat ze in dienst kwamen, en in hoeverre ze dat deden enkele maanden nádat ze in dienst gekomen waren. En dat dan afgezet tegen het loopbaansucces dat die mensen later kregen.

eenheidsworst

Tactvol? Of autoritair?

In het onderzoek werd gesproken van een grote culturele fit als de stijl van de mails leek op die van collega’s. Waren de mails bijvoorbeeld tactvol? Of juist autoritair? Het ging er in het onderzoek niet om te onderzoeken welke stijl nou precies het meest effectief was. Het ging er alleen om (geanonimiseerd) te kijken hoe taal gebruikt werd, tussen collega’s onderling, en tussen collega’s en hun leidinggevende.

Weet je je snel aan te passen?

En wat bleek? Zowel initiële cultural fit (vertaald als: ‘pas je in het team?’) als enculturability (‘weet je je snel aan te passen?’) zijn belangrijk voor carrièresucces (zoals: een promotie, of een verlengd contract). ‘Maar we merken ook dat werknemers met een lage initiële cultural fit en een hoge enculturability het gemiddeld beter doen dan mensen met een hoge cultural fit en lage enculturability’, aldus onderzoeker Goldberg. ‘Enculturability lijkt dus belangrijker voor carrièresucces dan cultural fit.’

‘Enculturability lijkt belangrijker voor carrièresucces dan cultural fit’

Eenheidsworst

Het advies van de onderzoekers voor managers en recruiters? Focus minder op de cultural fit, maar liever meer op lerend vermogen. Dat is ook beter voor de diversiteit, stellen ze. ‘Ander onderzoek heeft ook al laten zien dat de focus op cultural fit sollicitanten met een bepaalde sociaal-economische achtergrond bevoordeelt. Dat vermindert de diversiteit.’ En leidt, met andere woorden, tot eenheidsworst.

De cultuur van morgen

En dat terwijl hun bevindingen juist laten zien dat je meer hebt aan mensen die meerdere culturele omgevingen kennen. Zij hebben zich namelijk beter leren aanpassen. ‘We geloven er heilig in dat deze aanpak van selectie ervoor kan zorgen dat je niet alleen medewerkers vindt die passen bij de cultuur van vandaag, maar dat je ook medewerkers vindt die goed kunnen meekomen in de organisatiecultuur van morgen.’

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners