‘Respect gaat boven of je elkaar mag’, zegt deze Silicon Valley-tycoon

Peter Boerman Op 02 november 2016
Gem. leestijd 2 min 368x gelezen
Deel dit artikel:
‘Respect gaat boven of je elkaar mag’, zegt deze Silicon Valley-tycoon

Het gaat er in selectie níet om of je bij elkaar past. Als het erop aankomt, zegt dat niets. Het gaat er alleen maar om of je elkaar door en door kunt vertrouwen.

De ‘cultural fit’ is dan ook enorm overschat, zegt Max Levchin tegen Quartz. Levchin is een van de leden van de zogeheten PayPal-mafia, een groep mensen in Silicon Valley die na hun tijd bij betaalbedrijf PayPal stuk voor stuk succesvol verder gingen als oprichters van bedrijven als Tesla, LinkedIn, YouTube en Yammer.

Hou je niet van schaken? Dan ga maar…

max levchin cultural fitDe opmerking dat het er niet om gaat of je bij elkaar past is op zich misschien niet zo verrassend. Maar aan de andere kant: het is bekend dat Levchin ooit een kandidaat afwees omdat hij niet van schaken hield, en de hele PayPal-mafia heeft het verwijt gekregen verantwoordelijk te zijn voor het gebrek aan diversiteit en de overheersend witte, mannelijke cultuur in Silicon Valley.

Cultural fit is de dood in de pot

Maar Levchin zegt nu dat hij al die tijd verkeerd begrepen is. Sterker nog: specifiek letten op een culturele match is zelfs de zekerste manier om een start-up de nek om te draaien, stelt hij. Je hebt volgens hem namelijk iets nodig dat dieper gaat, om samen hoogte- én dieptepunten te kunnen delen. Dat is geen cultural fit, maar respect voor elkaars intelligentie en kennis en ervaring.

‘letten op een cultural fit is de zekerste manier om een start-up de nek om te draaien’

Geen expertise, dan overleef je het niet

Geen vriendelijkheid, sociale vaardigheid of gedeelde kenmerken kunnen de waarde van zulk vertrouwen en respect vervangen. Levchin: ‘Ik heb in veel bedrijven het tegenovergestelde gezien. Daar waren mensen zeer geliefd, als mens, maar werd aan hun competentie getwijfeld. Maar als de expertise er niet is, en je probeert dat te compenseren met een geweldige onderlinge relatie, zal het zeker niet overleven.’

Liever geen vriendjes aannemen dus

Liever geen vriendjes aannemen dus, of mensen die zo goed in de cultuur passen, maar liever mensen die respect verdienen, zegt hij. ‘Als het er echt om spant, is het niet genoeg om iemand alleen maar aardig te vinden. Dan moet je erop kunnen vertrouwen dat iemand doet waar hij of zij goed in is.’

‘Als het er echt om spant, is het niet genoeg om iemand alleen maar aardig te vinden’

Vertrouwen wordt sterker bij tegenspoed

Zulk vertrouwen wordt opgebouwd in de tijd, zegt Levchin, en wordt juist alleen maar sterker bij tegenspoed. Dat heeft niet veel met cultural fit te maken, zegt hij, maar juist met respect voor iemands werk. Een les die de hele PayPal-mafia in elk geval bepaald geen windeieren heeft gelegd…

Foto boven

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners