Cultural fit van groot belang bij selectie

Peter Boerman Op 16 juli 2013
Gem. leestijd 2 min 4218x gelezen
Deel dit artikel:
Cultural fit van groot belang bij selectie

82 procent van de recruiters vindt een cultural fit van groot belang bij de selectie van kandidaten. Dat blijkt uit onderzoek van Cubiks onder 500 recruiters in 54 landen. Meer dan de helft van de respondenten zegt kandidaten te hebben afgewezen omdat zij niet passen binnen de organisatiecultuur. Toch worden in de meeste gevallen geen objectieve meetmethoden ingezet.

Cultural fit subjectief gemeten

Ook al vindt vrijwel iedere recruiter de cultural fit erg belangrijk, toch wordt er binnen organisaties verbazend weinig aandacht besteed aan de organisatiecultuur. Slechts 54 procent van de respondenten zegt dat hun organisatie de cultuur expliciet heeft gedefinieerd. En slechts 32 procent meet bij de selectie van nieuwe medewerkers de cultural fit met objectieve criteria.

Lastig te definiëren

Een meerderheid van de respondenten geeft aan dat face-to-face interviews de meest gebruikte methode is om te bepalen of een kandidaat binnen de organisatie past. Dit suggereert dat veel recruiters hun eigen interpretatie van de organisatiecultuur gebruiken om in interviews te meten of er een match is met de kandidaat, in plaats van een organisatiedefinitie. Het is dan ook verrassend dat de helft van de respondenten aangeeft kandidaten te hebben afgewezen op basis van (het ontbreken van) cultural fit. Dit is dus in veel gevallen gebaseerd op een subjectieve waarneming.

Blijkbaar vinden werkgevers het lastig om cultural fit te definiëren en tastbaar te maken. Zonder een definitie van de cultuur is het bijna onmogelijk om bij kandidaten de cultural fit accuraat en consistent te meten.

Jobfit is ontwikkelbaar

Job fit en cultural fit worden beide gezien als goede voorspellers van toekomstige prestaties. Echter, 85 procent geeft aan te geloven dat cultural fit moeilijker te meten is dan de match met functievereisten (job fit) zoals competenties en werkervaring. Het merendeel van de respondenten meet dan ook met name het criterium ‘jobfit’, met behulp van onder andere cv’s, referenties en telefonische interviews. Toch worden deze tools door recruiters als het minst effectief gezien. Wel geschikt om de job fit te meten vinden zij methoden als assessments en meeloopdagen, maar die worden in de praktijk maar weinig ingezet.

Bovendien denkt 57% van de respondenten dat job fit eenvoudiger kan worden ontwikkeld, terwijl slechts 26% van de respondenten gelooft dat cultural fit kan worden ontwikkeld. Een logische conclusie zou dan ook zijn dat corporate recruiters de voorkeur geven aan  kandidaten die goed bij de organisatiecultuur passen. Immers, aan veel functievereisten kan worden gewerkt.

Hire for culture, train for skills

Organisaties zien duidelijk het belang van het inventariseren van cultural fit bij het selecteren van nieuwe werknemers., aldus Jouko van Aggelen, Country Manager van Cubiks Nederland. ‘Ik geloof dat succesvolle organisaties ‘hire for culture and train for skills’ en dit is iets wat we terugzien in de best practices van veel van onze klanten. Deze organisaties gebruiken een benadering die focust op zowel culture fit als leerpotentieel – snel nieuwe vaardigheden en competenties kunnen aanleren en toepassen.’

Klik hier voor het volledige rapport.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners