Wim op woensdag: Hou je het cv er wel of niet bij tijdens een intakegesprek?

Door een cv even met rust te laten tijdens een sollicitatie kun je juist méér uit een gesprek halen, stelt Eva Boschman. ‘Betrek je creatieve brein bij het proces. Alleen zo kun je de mens zien achter het werk wat ze hebben verricht.’

Wim Van den Nobelen Op 07 september 2022
Gem. leestijd 3 min 380x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Hou je het cv er wel of niet bij tijdens een intakegesprek?

Schrijvers krijgen vaak het advies om bij het schrijven van een artikel hun monitor uit te zetten. Waarom? Omdat herschrijven en editen tijdens het schrijfproces ervoor zorgt dat jouw focusbrein geactiveerd wordt, terwijl je juist jouw diffuse/creatieve brein de lead wil laten nemen. Reinoud Schaatsbergen (hoofdredacteur bij Acquire Publishing) geeft dan ook het advies: ‘Het beste is om het verhaal een paar dagen of zelfs weken te laten liggen zodat je jouw gedachten kunt ordenen en afscheid kunt nemen van het geschrevene. Je zal zien, na deze ‘rustperiode’ kijk je met andere ogen naar jouw manuscript en kun je efficiënter herschrijven.’

Door iets even met rust te laten, kun je inzichten krijgen die je in eerste instantie niet had.

Wat betekent deze wijsheid voor recruiters? Is het verstandig om je focusbrein of juist je creatieve brein aan te hebben tijdens een interview? Natuurlijk hebben recruiters niet de luxe om een cv weken te laten liggen, om het te laten rusten. En dat is ook zeker niet nodig. Een cv is natuurlijk geen literatuur, en heeft ook minder tijd nodig om te verwerken. Toch is het goed je bewust te zijn van het deel van je hersenen dat betrokken is bij je denkproces. Door het even met rust te laten, kan het je inzichten geven die je in eerste instantie niet had.

Meer dan straight forward werkervaring

Een cv bevat veel informatie die nuttig is, of soms echt nodig, om te bepalen of iemand past bij de vacature die je probeert te vullen. Maar er is zoveel meer van belang dan alleen straight forward werkervaring. Bij een passende baan vinden komt een stuk meer kijken, en daardoor is een cv misschien een handige tool, maar zou het zeker niet allesbepalend mogen zijn.

Neem in het gesprek de tijd om daadwerkelijk dát te doen: een gesprek te voeren.

Het advies is dan ook: bestudeer het cv tot in detail, vertrouw erop dat je de nodige informatie hierin herkent en opslaat, zet eventueel wat vragen voor jezelf op papier die je naar aanleiding hiervan wilt stellen, en leg het hierna weg. Neem in het gesprek de tijd om daadwerkelijk dát te doen: een gesprek te voeren. Luister naar wat de kandidaat te zeggen heeft, maar ook naar hoe hij of zij dit brengt. Neem de tijd om verder te kijken dan naar wat er op papier staat, en zorg dat je je creatieve brein betrekt bij het proces. Alleen zo kun je de mens zien achter het werk wat ze hebben verricht. En alleen zo kun jij pas echt inzien of de kandidaat een match gaat zijn met het bedrijf waarvoor jij die topper zoekt.

Over de auteur

eva boschmanDit blog werd geschreven door Wim van den Nobelen, in samenwerking met collega Eva Boschman, beiden van Strictly People. Wim schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners