Cv-inflatie: Meer kwantiteit, minder kwaliteit

Redactie Op 13 juli 2009
Gem. leestijd 2 min 5452x gelezen
Deel dit artikel:

Ondanks de economische crisis blijft personeel werven moeilijk, zo blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van de Intelligence Group. Ongeveer tweederde van de organisaties die aan het onderzoek deelnamen heeft moeite met het vinden van geschikte kandidaten. Dat ligt niet aan het aantal cv’s dat binnenkomt, maar aan de kwaliteit van die cv’s.

Eerder dit jaar berichtten we op deze site over de stijging van het aantal cv’s dat online is gezet. In de eerste maanden van 2009 hebben honderdduizenden werknemers hun CV online gezet of hun bestaande cv up to date gebracht. Ook Monsterboard.nl en NationaleVacaturebank.nl zagen toen een stijging in het aantal cv’s in hun databases en een stijging in het aantal sollicitaties. Nu blijkt dat de stijging in het aantal binnenkomende cv’s het werven voor HR-professionals niet makkelijker heeft gemaakt. Slechts 13% van de ondervraagden gaf aan dat ze het werven van personeel nu als makkelijker ervaren dan voor de crisis. Tegelijk geeft ongeveer een zesde aan dat het werven moeilijker is geworden en stelt 38% dat de kwaliteit van de cv’s is afgenomen.

Moeilijker

Het idee dat recruiters tegenwoordig de kandidaten onderuitgezakt kunnen uitkiezen klopt volgens het onderzoek dus niet. Werkzoekenden hebben het namelijk ook niet meer voor het uitzoeken en zijn daardoor minder kieskeurig geworden in de functies waarop ze solliciteren. Hierdoor hebben recruiters het eerder moeilijker dan voor de crisis; het kaf van het koren scheiden kost ze veel tijd.

Nog moeilijker

Het ziet er niet naar uit dat recruiters het in de toekomst veel makkelijker zullen krijgen. Hoewel er volgens het CBS iets meer banen zijn dan een jaar geleden, is ook de werkeloosheid verder gestegen. Er meer werkzoekenden waardoor de cv-inflatie mogelijk toeneemt.

Daarnaast begint over enkele jaren de grote uitstroom van de babyboomers. Hoewel er hierdoor wel weer veel banen vrijkomen, zal het de druk op recruitmentafdelingen waarschijnlijk niet verlichten. Zij zullen dan druk op zoek moeten om aan de vervangingsvraag te kunnen voldoen. Als er dan nog sprake is van cv-inflatie zal er flink gewerkt moeten worden om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.

Bronnen:

CBS

ManagersOnline.nl

Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners