Feel Good Friday: Niet meer verplicht vrij met Pinksteren? T-Mobile wil het mogelijk maken

Pinksteren of Hemelvaart inruilen voor Keti Koti, het Suikerfeest, Diwali of Hanukkah? Als een van de eerste grote bedrijven in Nederland wil T-Mobile het mogelijk maken. Een nieuwe trend?

Peter Boerman Op 21 mei 2021
Gem. leestijd 3 min 600x gelezen
Deel dit artikel:
Feel Good Friday: Niet meer verplicht vrij met Pinksteren? T-Mobile wil het mogelijk maken

Van de belangrijkste christelijke feestdagen is Pinksteren het eerst en het meest ontkerkelijkt, meldde de Volkskrant vandaag, op de internationale dag van de Culturele Diversiteit. De uitstorting van de Heilige Geest, die precies 50 dagen na Pasen wordt gevierd? Steeds minder Nederlanders hebben er nog iets mee, zo blijkt. En zeker nu er steeds meer Nederlanders komen die vanuit hun cultuur heel andere feestdagen hebben, staat ook de traditionele vrije Tweede Pinksterdag ter discussie.

‘We willen medewerkers laten weten dat ze de ruimte krijgen om hun verlof op andere dagen in te zetten.’

Want waarom mensen dan nog een verplichte vrije dag geven? Bij T-Mobile kondigen ze vandaag daarom nieuw beleid aan: inwisselbare feestdagen voor alle medewerkers. ‘Wij hebben de ambitie om een 100% inclusieve werkgever te zijn’, aldus HR-directeur Saskia Bekkers. ‘Gelukkig is er in onze organisatie al veel ruimte voor ieders geloof en cultuur en bestaan er al veel informele afspraken zodat collega’s vrij kunnen zijn op voor hun belangrijke feestdagen. Dat formaliseren we nu met beleid. Ook omdat we medewerkers willen laten weten dat ze de ruimte krijgen om hun verlof op andere dagen in te zetten.’

Hanukkah voor Hemelvaart

Als het allemaal doorgaat, kunnen werknemers bij T-Mobile straks ervoor kiezen om een aantal feestdagen die als nationale vrije dag zijn bestempeld in te ruilen voor feestdagen die zij graag zouden willen vieren om culturele of religieuze redenen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag of Hemelvaart inruilen voor het einde van de Ramadan, Keti Koti, Diwali, Chinees nieuwjaar of Hanukkah. Het nieuwe feestdagenbeleid zou dit najaar moeten ingaan, mits de OR ermee instemt.

Het nieuwe feestdagenbeleid moet dit najaar ingaan, mits de OR ermee instemt.

Het plan is onderdeel van het Connect to Change plan. Daarmee zet T-Mobile zich maximaal in om ‘iedereen met elkaar te verbinden en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij’. ‘We werken samen met mensen van allerlei verschillende achtergronden. Ik ben ervan overtuigd dat dat bijdraagt aan onze kracht als team’, aldus T-Mobile Nederland-CEO Søren Abildgaard. ‘Wij vinden het niet meer van deze tijd om medewerkers alleen op de standaard nationale feestdagen verlof te geven. Dat sluit niet aan bij de enorme diversiteit van onze organisatie, maar ook niet bij de samenstelling van de Nederlandse samenleving.’

Verplicht vrij of niet?

Rondom nationale feestdagen en het recht op vrij of niet, bestaan traditiegetrouw veel misverstanden. Nederland kent 11 officiële feestdagen, op Nieuwjaarsdag, Goede vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Maar of je dan al dan niet recht hebt op een vrije dag is niet bij wet vastgelegd, maar hooguit per cao of arbeidsovereenkomst.

Het recht op vrij op religieuze feestdagen is al wel langer punt van veel discussie.

Het recht op vrij op religieuze feestdagen is al wel langer punt van veel discussie. Toenmalig staatssecretaris Karien van Gennip deed in 2005 al eens een oproep om twee religieuze feestdagen in te voeren, naar eigen invulling. Hoeveel daaraan precies gevolg is gegeven, is echter onbekend.

Steeds meer cao’s met diversiteitsdag

Wel lijken er inmiddels steeds meer cao’s waarin naast de christelijke feestdagen ook bepalingen voor medewerkers met een andere geloofsovertuiging zijn opgenomen. Zo kunnen moslims recht hebben op betaald of onbetaald verlof voor het Suikerfeest, of het recht om deze feestdag te ruilen met een christelijke feestdag. De islamitische werknemer ruilt dan bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag als vrije dag in voor het Suikerfeest. Maar ook een typisch lokaal voorbeeld als Leids Ontzet wordt hierbij als mogelijkheid genoemd.

Achmea kent al sinds 2007 een dag bijzonder verlof voor ‘eigen’ feestdagen.

Ook zijn er cao’s met daarin een zogenoemde ‘diversiteitsdag’, een extra dag voor bijzonder verlof voor een feestdag naar keuze, zoals Goede Vrijdag, het hindoeïstische Lichtjesfeest, of het Suikerfeest. Naast ING en pensioenbedrijf APG is Achmea hiervan het bekendste voorbeeld. Het bedrijf kent al sinds 2007 zo’n dag bijzonder verlof die kan worden gebruikt voor dit soort feestdagen. Een praktisch gevolg van een eerdere fusie. Bij Interpolis waren de mensen namelijk vrij op Goede Vrijdag, bij Achmea niet. De ‘diversiteitsdag’ was destijds het uiteindelijke compromis in de onderhandelingen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden.

2 op de 3 cao’s heeft al zoiets

Uit onderzoek uit 2015 blijkt dat in 64% van de cao’s inmiddels rekening wordt gehouden met niet-christelijke medewerkers. De meeste bepalingen in dit verband gaan over verlof op niet-christelijke religieuze feestdagen, maar soms ook over (over-)werken op religieuze feestdagen en langer verlof in verband met een bezoek aan het thuisland. Zo mogen ook werknemers die vallen onder de Recreatie-cao desgevraagd al christelijke feestdagen omruilen voor andere feestdagen op basis van hun religie.

Luister hier een debat over het al dan niet afschaffen van religieuze feestdagen:

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners