Daling vacatures in sectoren Bouw en Zorg

Werf& gastredacteur Op 05 maart 2013
Gem. leestijd 2 min 7143x gelezen
Deel dit artikel:

Het aantal unieke vacatures is in de afgelopen 3 maanden met 1.3% gedaald ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de grootste online database van Nederlandse vacatures. Het aantal vacatures in de branches Bouw en Zorg is flink afgenomen in deze periode.

Werkgelegenheid in de bouw met 18 procent gedaald

In de tien grootste branches zijn sterke dalingen te zien in het aantal vacatures over de afgelopen drie maanden vergeleken met de periode het jaar ervoor. De branche Bouw heeft afgelopen kwartaal het meest te verduren gehad. Het aanbod aan vacatures daalt hier met maar liefst 18%. De sector Gezondheidszorg & Welzijn doet het niet veel beter. Het aantal vacatures daalt hier met meer dan 16%.

 Aantal unieke vacatures per branche, geplaatst door directe werkgevers in de maanden december 2012 t/m februari 2013 ten opzichte van die maanden het jaar ervoor. Bron: Jobfeed Analytics,

ICT en Financiële sector stijgen

Slechts twee industrieën laten in de afgelopen drie maanden een stijging zien. De branche ICT laat een stijging zien van 7,4% en het aantal vacatures in de Financiële sector stijgt met 1,1%.

Branche

% Verschil

ICT

7.4%

Financieel /   Verzekeringen

1.1%

Handel

-4.8%

Media / Communicatie

-5.6%

Onderwijs / Onderzoek

-7.3%

Horeca

-9.0%

Industrie / Techniek

-10.5%

Zakelijke   dienstverlening

-11.5%

Gezondheidszorg /   Welzijn

-16.2%

Bouw

-18.0%

Procentuele verandering van het aantal unieke vacatures geplaatst door directe werkgevers in de periode december 2012 – februari 2013 ten opzichte van het jaar ervoor. Bron: Jobfeed Analytics

Top 10 werkgevers en intermediairs

Elk kwartaal toont Jobfeed de top 10 van werkgevers en intermediairs op basis van het aantal unieke vacatures geplaatst in de afgelopen drie maanden.

Directe werkgevers Intermediairs
Rabobank (2) Randstad (1)
PostNL (1) Start People (2)
KPN (4) Tempo-Team (3)
Kruidvat (63) Adecco (4)
Cofely (3) Unique Uitzendbureau (8)
Sandd (9) Creyf’s Uitzendbureau (5)
Jumbo Supermarkten (5) StudentenWerk (6)
Philips (75) Olympia Uitzendbureau (7)
Sogeti (8) Continu (12)
Centric (18) Zorgwerk (10)

Top 10 directe werkgevers en intermediairs. Gerangschikt naar aantal unieke vacatures in de periode dec ’12 – feb ’13 (positie sept ’12 – nov ’12). Bron: Jobfeed

Intermediairs

De top 4 van uitzend- en werving & selectiebureaus is onveranderd gebleven. Unique is drie plaatsen gestegen naar de 5e plek. Continu is de top 10 binnengekomen, ten koste van Experis.

Directe werkgevers

Aan de kant van de directe werkgevers vallen twee partijen op. Kruidvat en Philips zijn van de respectievelijk 63 en 75e plek de top 10 van meeste vacatures in gekomen. ABN Amro, Laurens en Alliander zijn uit de top 10 verdwenen.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 58.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van meertalige cv parsing en semantische Search & Match-oplossingen.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners