De 10 banen die nog wél toekomst hebben

Peter Boerman Op 09 maart 2016
Gem. leestijd 5 min 30322x gelezen
Deel dit artikel:
De 10 banen die nog wél toekomst hebben

De vrees voor robotisering is groot. Maar welke banen hebben nog wel toekomst? Indeed deed een duik in de databak en vond de volgende kanshebbers. mariano mamertino

Dat de arbeidsmarkt in beweging is, is een understatement. Bij vacaturezoekmachine Indeed houden ze bij welke vacatures er zijn en welke kwaliteiten daarbij worden gevraagd. Op basis daarvan zegt Mariano Mamertino dat de meest veelbelovende banen van de toekomst óf het werk van machines aanvullen, óf banen zijn die sterk afhankelijk zijn van ‘menselijke’ kwaliteiten die niet gerealiseerd kunnen worden door een computer. Welke dat zijn? Op basis van een analyse van de Indeed-sites in Nederland en Ierland komen ze tot de volgende 10 banen van de toekomst.

#1. Expert Cyber Security

Recente hacks bij bedrijven als Ashley Madison en Vtech toonden aan hoe bedreven hackers zijn geworden in datadiefstal. Ze hebben ook de vraag naar Cyber Security-professionals doen toenemen. Dit geldt ook voor cyberforensische experts die moeten uitzoeken wat fout ging. In 2015 nam het aantal Cyber Security-vacatures toe met 53,4 procent ten opzichte van 2014, terwijl dat in 2014 ten opzichte van 2013 nog met slechts 5,1 procent toenam. In Nederland kunnen bedrijven – door de nieuwe Wet meldplicht datalekken per 1 januari 2016 – hoge boetes verwachten als ze niet de juiste securitymaatregelen nemen. De nieuwe wet lijkt de reden te zijn dat Cyber Security-functies in Nederland een toename van 63 procent kenden tussen oktober 2015 en nu. Naar verwachting wordt dit percentage de komende jaren alleen nog maar hoger.

#2. Ontwikkelaar virtual reality- en Internet of Things

Ooit was er veel vraag naar web-ontwikkelaars. Daarna zochten werkgevers vooral naar ontwikkelaars voor mobiele oplossingen. Vandaag de dag draait het om iets anders. Of liever: twee andere dingen.

  1. Het Internet of Things (IoT): de opkomende technologie die alles – van je auto tot en met de koelkast – in verbinding brengt met het internet. Het aantal vacatures in de richting IoT nam in 2015 toe met maar liefst 376,9 procent ten opzichte van 2014.
  2. Virtual Reality. Vergeet die rare koptelefoons van de jaren 90 – de virtuele bril komt er nu echt aan. Het aantal vacatures voor VR-functies kende een stijging van 377 procent in de afgelopen twee jaar.

data sc#3. Data Scientist

Net zoals onze mogelijkheden voor het verzamelen, opslaan en analyseren van informatie toenemen, neemt de vraag naar mensen met kwaliteiten op het gebied van datawetenschap toe. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal vacatures op dit vlak sterk toenam. En wel met 206 procent tussen 2013 en 2015. Vorig jaar toonde Indeed-onderzoek aan dat Data Scientist de populairste IT-zoekopdracht was in Nederland. Dit toont aan dat niet alleen de vraag toeneemt, maar dat ook de interesse van de werkzoekende steeds groter wordt. Goed nieuws dus voor deze opkomende beroepsgroep.

#4. Gezondheidszorg

Binnen 30 jaar is 25 procent van de Europese bevolking 65 jaar of ouder, terwijl dat nu nog maar 20 procent is. Zorgfuncties, zoals verzorger en ergotherapeut, kennen daardoor een stabiele toekomst. Er bestaat weinig risico dat ze worden overgenomen door machines. Sterker nog: recent Oxford-onderzoek, ‘The Future of Employment’, toont aan dat de kans dat computers het werk van zorgmedewerkers overnemen, in de komende 10 tot 20 jaar kleiner is dan 1 procent. Bij Indeed nam het aantal vacatures voor zorgassistent in 2015 licht toe met 4,5 procent ten opzichte van 2014. Het ligt voor de hand dat binnen enkele jaren zelfs weer een tekort is aan verpleegkundigen, zoals aangegeven in ‘Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015’.

#5. Digital marketing en design

Machines doen veel dingen goed, maar nieuwe en verrassende ideeën zullen we (vooralsnog) niet van hoeven te verwachten. Creatieve beroepen die zich richten op de complexe samenwerking tussen ideeën, woorden en beelden met gedeelde culturele en sociale waarden, hebben een grote kans de opkomst van de machines te overleven. Indeed rapporteerde in 2015 in Nederland een toename van 222 procent in een jaar in het aantal vacatures voor Digital Marketing-specialisten.

#6. Logistiek management

Drones leveren nog geen pakketjes voor de deur af. Maar de zoektocht naar gemak en support is wel een mogelijke drijfveer voor de adoptie hiervan. Dit betekent niet dat de logistieke sector klaar is voor totale automatisering: menselijke werkkrachten moeten betrokken blijven bij het toezicht op, en het management van de enorm complexe, wereldwijde aflever- en supply chain-processen van nu.

#7. Human Resources

Talent wordt een steeds belangrijker bezit vandaag de dag. Een datagedreven HR-strategie is al essentieel voor zakelijk succes. En dat wordt alleen maar meer. Daardoor verandert ook de rol van HR. De werving en selectie van kandidaten wordt meer datagedreven, naarmate geautomatiseerde screening – gebaseerd op het lerend vermogen van machines – en het gebruik van analysetools steeds verder ingeburgerd raken. Om in de toekomst een succesvol HR-professional te worden, moet je beschikken over ‘zachte’ vaardigheden en emotionele intelligentie, naast expertise in software en analytics.

#8. Losse klussen (de ‘gig economy’)

Bedrijven als Uber hebben al gezorgd voor een revolutie in de zogenaamde ‘gig economy’. Bij Uber zijn via een smartphone verbonden bestuurders in staat flexibel te werken in hun eigen tijd. Dit model verspreidt zich ook snel naar andere gebieden binnen de dienstensector. De wereldwijde interesse in de ‘gig economy’ nam in 2 jaar met 23,1 procent toe. Naarmate dit model steeds breder geaccepteerd – en gereguleerd – wordt, is het steeds makkelijker voor mensen om eraan deel te nemen.

#9. Leraren

Vooral in ontwikkelingslanden en opkomende economieën stijgt de vraag naar educatie. Ook de explosie van online learning-tools zorgt voor nieuwe mogelijkheden. Zo gebruikt Harvard Business School al ‘virtual classroom’-software om lessen te geven aan een wereldwijd publiek. In Nederland was er in 2014 een recordaantal vacatures voor leraren voor middelbare scholen. En de vraag naar docenten neemt naar verwachting alleen maar toe, doordat er de komende jaren veel met pensioen gaan. Er is in Nederland een enorm tekort aan docenten natuurkunde, wiskunde, scheikunde en Duits. Rotterdam kondigde in januari aan gekwalificeerde leraren een bonus te betalen en hen opleidingskansen te bieden voor hun eigen ontwikkeling.

#10. Koks

Mensen moeten altijd eten – en ze vinden het altijd leuk om uit eten te gaan. Koks combineren creatieve intelligentie en complexe, handmatige kwaliteiten op manieren die zeer lastig te automatiseren zijn. Sterker nog: de kans op automatisering van het koksvak is slechts 10 procent, volgens het eerder genoemde Oxford-onderzoek. Ondertussen neemt de vraag al toe. Zeker nu we uit de recessie raken, komen er meer en meer restaurants. In Nederland waren er in 2015 252 procent meer vacatures voor keukenpersoneel dan in 2013. Vooral in de Randstad blijven vacatures voor koks lang open staan. Er zijn genoeg jonge mensen die kok willen worden, maar ze hebben moeite met het hoge niveau in schrijven en rekenen, dat gevraagd wordt bij het solliciteren.

Meer kansrijke beroepen vinden? Je kunt bijna 2.500 beroepen vinden op nationaleberoepengids.nl.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners