De 5 beste vragen die een kandidaat aan jóú kan stellen

Peter Boerman Op 05 januari 2016
Gem. leestijd 3 min 2911x gelezen
Deel dit artikel:
De 5 beste vragen die een kandidaat aan jóú kan stellen

Op het eind van een sollicitatiegesprek worden de rollen meestal omgedraaid. Wat zijn de beste vragen die een kandidaat dan kan stellen? En hoe moet je daarop reageren?

Het is een moment in elk gesprek waar je zelf als recruiter veel van kunt leren. Paul Petrone keek naar Quora en vond daar een aantal goede vuistregels en voorbeeldvragen en -antwoorden.

#1. Waarom werkt u bij dit bedrijf, en wat houdt u hier?

Geen enkel sollicitatiegesprek is alleen bedoeld om iemand te vinden die over de juiste kwalificaties beschikt. Dat staat namelijk wel in het cv. Een gesprek helpt om te kijken of iemand bij je past. De kandidaat die deze vraag stelt, is benieuwd naar de waarden van je bedrijf.

De beste manier om het te beantwoorden:

Wees eerlijk. Misschien zijn het de mensen. Misschien is het omdat je gelooft in de missie van het bedrijf. Of omdat er is genoeg ruimte in het bedrijf voor de vooruitgang. Maar hoe dan ook: draai er niet omheen, en vertel gewoon wat de reden is waarvoor je elke dag uit je bed komt.

#2. Hoe ziet succes eruit in deze functie?

Deze vraag laat zien dat de kandidaat niet alleen geïnteresseerd is in het krijgen van de baan, maar ook in het slagen erin. Het toont aan dat de kandidaat wil testen of hij of zij aan de verwachtingen kan voldoen.

De beste manier om het te beantwoorden:

Stem dit af met de hiring manager. Geef de kandidaat zoveel mogelijk inzicht, en zeg het zelfs als succes in deze functie nog helemaal niet goed omschreven is. Sommige kandidaten zullen zich hiertoe aangetrokken voelen, anderen niet. Dat is niet erg, het maakt de selectie alleen maar scherper.

#3. Hoe denkt dit bedrijf om te gaan met de grote uitdaging waar het voor staat?

Het is altijd fijn als een kandidaat onderzoek heeft gedaan naar je bedrijf en de uitdagingen waar het voor staat. Het is niet altijd leuk om met moeilijke vragen geconfronteerd te worden, en je bent vast ook niet van plan alle details van je strategie meteen uit de doeken te doen.

De beste manier om het te beantwoorden:

Draai de vraag om en vraag de kandidaat wat hij of zij denkt dat er moet gebeuren. Zo creëer je meteen inzicht in het denkproces van de kandidaat.

#4. U zei net dit, wat bedoelde u daarmee?

Een sollicitatiegesprek is meestal een stressvol gebeuren, waar beide partijen zich terdege op hebben voorbereid. Dat leidt er soms toe dat over en weer nauwelijks écht naar elkaar geluisterd wordt. Een vraag van een kandidaat waaruit blijkt dat hij of zij wél heeft opgelet, is daarom extra waardevol. Het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit waar de vraag over gaat, alleen al het feit dat het niet het over en weer uitwisselen van stellingen was, maakt zo’n vraag al van waarde.

De beste manier om het te beantwoorden:

Zoals de Britten zeggen: conversationally. Het antwoord is nauwelijks belangrijk; het gaat erom dat de kandidaat de zeldzame vaardigheid toont dat er geluisterd wordt naar anderen. Benoem dat trouwens ook, en complimenteer de kandidaat hiervoor. Ook in geval van afwijzing zal dit toch een positief gevoel achterlaten.

#5. Waar zijn de mensen gebleven die deze functie eerder hebben gehad?

De grootste motivator voor kandidaten is loopbaanontwikkeling, dus is het logisch dat ze hiernaar vragen. Maar in plaats van de vraag algemeen te stellen (‘Wat kan ik hier bereiken?’) is de specifieke vraag veel sterker, omdat het je dwingt bewijs te verzamelen.

De beste manier om het te beantwoorden:

Ook hier: het eerlijke antwoord. Noem de succesverhalen, die er hopelijk zijn. Maar noem het ook als iemand iets heel anders is gaan doen. Als het eerlijke antwoord hier een antwoord is waarvoor je je eigenlijk schaamt, moet je je serieus afvragen of er misschien iets is in de functie dat nadere overweging verdient. Waardoor zijn mensen afgehaakt? En kun je daar misschien iets aan doen, voordat je een nieuwe kandidaat dezelfde ellende aandoet?

Conclusie

Interviews en sollicitatiegesprekken zijn het best als ze tweerichtingsverkeer zijn, waar beide zijden van de tafel een goed gevoel over krijgen. Een nieuwe baan is een belangrijke beslissing voor beide partijen, het is geen wedstrijd waarbij de een verliest en de ander wint. En niet alleen door vragen te stellen leer je meer van een kandidaat, misschien leer je nog wel het meest door vragen te beantwoorden.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners