De 7 zonden van recruitment, deel 5: Ervarings-bias

Peter Boerman Op 28 juli 2015
Gem. leestijd < 1 minuut 1761x gelezen
Deel dit artikel:
De 7 zonden van recruitment, deel 5: Ervarings-bias

De wereld van werving en selectie zit vol met vooroordelen en vertekeningen. In deze zomerserie komen de 7 grootste zonden van recruiters aan bod – en hoe ze te voorkomen.

Veel recruiters en hiring managers letten (te) zeer op ervaring in de eigen branche en laten mensen zonder precies de juiste ervaring snel afvallen. Dat is misschien nodig als je een medicus aanneemt, maar in veel andere gevallen is het veel minder verstandig: het miskent de rol van motivatie, en belemmert mensen in het omschakelen in het latere leven.

Zeer loyaal

Bovendien laten organisaties zo kandidaten lopen die – mits op de goede wijze getraind – juist van grote waarde kunnen zijn, te meer omdat ze doorgaans zeer loyaal zullen zijn aan de mensen die hen de kans gegeven hebben.

Wat gá je doen?

Ook in selectiegesprekken gaat het hier vaak mis: in die gesprekken wordt vooral gefocust op wat de kandidaat gedaan heeft, zelden op wat hij of zij wíl gaan doen. Ten onrechte.

Oplossing: In plaats van (slechts) op ervaring en verleden te selecteren, is het beter te letten op persoonlijkheid, karakter en intrinsieke motivatie. Dat voorspelt de prestaties in de toekomst doorgaans heel wat beter.

Alle 7 afleveringen:

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners