De 7 zonden van recruitment, deel 6: Self-fulfilling prophecy

Peter Boerman Op 29 juli 2015 Gem. leestijd 2 min2460x gelezen
Deel dit artikel:
De 7 zonden van recruitment, deel 6: Self-fulfilling prophecy

De wereld van werving en selectie zit vol met vooroordelen en vertekeningen. In deze zomerserie komen de 7 grootste zonden van recruiters aan bod – en hoe ze te voorkomen.

Managementgoeroe Malcolm Gladwell schreef al: ‘Als je kunt veranderen hoe beslissingen genomen worden, maak je het verschil tussen een orkest dat denkt dat het wereldklasse is, en het orkest dat het daadwerkelijk is.’

En Scott Highhouse van Bowling Green State University schreef: ‘De grootste verdienste van de organisatiepsychologie is dat er in 100 jaar allerlei testen zijn ontwikkeld die de kans substantieel verminderen dat je de verkeerde mensen aanneemt. De grootste mislukking van de organisatiepsychologie is dat het nog niet gelukt is mensen die testen te laten gebruiken.’

Te veel vertrouwen

Het grote probleem is eigenlijk: selectiecommissies vertrouwen te veel op hun beoordelingsvermogen. En dat vermogen is lang niet zo goed als het lijkt. Het zit voor een groot deel inherent in het selectiegesprek, dat – hoe je het ook wendt of keert – op geen enkele manier een werksituatie benadert. Er zijn dan ook ontelbaar veel vertekeningen te noemen.

Verwachtingen bewaarheid

Zoals de self-fulfilling prophecy, waarbij de interviewer vraagt naar voorbeelden op basis van zijn verwachtingen, waardoor die verwachtingen automatisch waarheid worden. Of waarbij de interviewer de kandidaat het antwoord al min of meer in de mond legt.

Focalisme

Ook een bekende fout: anchoring of focalisme, waarbij te veel aandacht wordt besteed aan een enkele eigenschap of informatiebron. En vergeet ook de fundamentele attributiefout niet, waarbij een kandidaat succes toeschrijft aan persoonlijke eigenschappen en falen aan externe factoren.

Structuur en voorspellende waarde

Selectiegesprekken zijn nog steeds zelden écht gestructureerd. En ook dit wreekt zich. Want over één ding lijken alle onderzoekers het wel eens: hoe minder structuur, hoe minder voorspellende waarde.

Oplossing: Denk niet dat je het zomaar kunt, maar train jezelf in sollicitatiegesprekken. En hou ze in elk geval zo gestructureerd mogelijk.

Alle 7 afleveringen:

 

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency