De 7 zonden van recruitment, deel 7: Social Comparison Bias

Peter Boerman Op 31 juli 2015
Gem. leestijd < 1 minuut 2140x gelezen
Deel dit artikel:
De 7 zonden van recruitment, deel 7: Social Comparison Bias

De wereld van werving en selectie zit vol met vooroordelen en vertekeningen. In deze zomerserie komen de 7 grootste zonden van recruiters aan bod – en hoe ze te voorkomen.

Iemand aannemen die beter is dan we zelf zijn? Het lijkt niet onlogisch, maar toch doen we het zelden. Stephen Garcia, hoogleraar aan de universiteit van Michigan, heeft in meerdere studies overtuigend aangetoond dat als het gaat om selectiebeslissingen mensen liever de voorkeur geven aan kandidaten die niet concurreren met hun eigen sterke punten, zodat ze hun eigen statuur op die punten kunnen behouden. Noem het zelfbescherming, noem het jaloezie, feit is dat potentieel goede kandidaten er zeker onder te lijden hebben, net als – dus – de organisatie.

Ook Laszlo Bock, hoofd ‘People’s Business‘ bij Google, gelooft dat je vooral betere kandidaten moet aannemen dan jezelf. ‘Sluit nooit compromissen’, zegt hij.

Oplossing: Neem altijd de beste kandidaat aan. Zelfs als hij of zij beter is dan je zelf bent. Doe altijd wat best is voor de organisatie, niet wat het best is voor jezelf.

Alle 7 afleveringen:

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners