De eeuw van de vrouw? Dat is zo zeker nog niet

Peter Boerman Op 26 januari 2016
Gem. leestijd 2 min 779x gelezen
Deel dit artikel:
De eeuw van de vrouw? Dat is zo zeker nog niet

De 21ste eeuw zou de eeuw van de vrouw worden. Maar de Vierde Industriële Revolutie gooit roet in het eten: vrouwen worden daar onevenredig hard door getroffen.

Vrouwen gaan het deze eeuw helemaal niet zo makkelijk krijgen, stelt het vandaag uitgekomen Future of Jobsrapport, en het Industry Gender Gap Report, dat daarvan onderdeel uitmaakt.

5,1 miljoen banen verloren

Volgens het rapport gaan door de Vierde Industriële Revolutie tot 2020 wereldwijd 5,1 miljoen banen verloren. Daarvan zal 52 procent mannen raken, en 48 procent vrouwen. Omdat vrouwen gemiddeld echter minder werken, verslechtert voor hen de situatie, zo verwachten de onderzoekers, onder meer van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Veel secretaresses

Dit is deels te verklaren doordat vrouwen van oudsher sterk vertegenwoordigd zijn in kantoor- en administratieve banen, en juist daar vallen de hardste klappen. Anderzijds maken vrouwen relatief maar een klein deel uit van het personeel in snel groeiende sectoren, zoals banen in de zogeheten STEM-sectoren (science, technology, engineering, mathematical).

Ommekeer van de winst

Als gevolg daarvan krijgen vrouwen maar 1 nieuwe STEM-baan voor het verlies van 20 banen in andere sectoren, terwijl mannen 1 nieuwe STEM-baan krijgen voor het verlies van 4 banen in andere sectoren. Volgens Henk Volberda, de hoogleraar strategisch management die aan het onderzoek heeft meegewerkt, kan dit leiden tot een ommekeer van de winst die gemaakt is op het gebied van gendergelijkheid op de werkvloer in het afgelopen decennium.

Zoek die vrouwen!

Het onderzoek stelt dat het aanboren van vrouwelijk talent een ‘belangrijk en veelbelovend gebied voor personeelsplanning’ wordt. Meer dan een kwart van de ondervraagde bedrijven gaf aan vrouwelijk talent identificeren te zien als belangrijk deel van hun toekomstige personeelsplanning; 53% gaf aan aan de promotie van de participatie van vrouwen te zien als prioriteit op hun agenda en 58% van de bedrijven is er zeker van dat de huidige maatregelen die genomen worden om dit te bereiken effectief zijn.

Verwachtingen

Het Future of Jobs-rapport is een uitgave van het World Economic Forum (WEF). Voor dit report zijn de 100 grootste wereldwijde werkgevers uit 9 bedrijfssectoren gevraagd naar hun verwachtingen op het gebied van nieuwe beroepen en specialisaties in hun industrie in 2020. Vanuit Nederland was de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda betrokken.

Foto via Flickr.com

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners